Пекин реагира остро на присъдената от Европейския парламент награда "Сахаров"

...
Пекин реагира остро на присъдената от Европейския парламент награда "Сахаров"
Коментари Харесай

Китай критикува ЕС заради наградата Сахаров за уйгурски интелектуалец

Пекин реагира остро на присъдената от Европейския парламент премия "Сахаров " за човешки права на уйгурския интелектуалец Илхам Тохти, който е наказан на пожизнен затвор в Китай за фракционизъм, съобщи Франс прес.

"Надявам се, че Европа ще може да почита вътрешните работи и правосъдната самостоятелност на Китай и ще заобикаля да отдава заслуги на един терорист ", съобщи говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин.

Китай остро разкритикува и вицепрезидента на Съединени американски щати Майк Пенс, който през вчерашния ден упрекна Националната баскетболна асоциация (НБА) в благосклонност към китайския "авторитарен режим " и поддържа стачкуващите в Хонконг, съобщи Франс прес.

"Думите му са израз на безспорната надменност и двуличие, които демонстрира, и са цялостни с неистини и политически предубеждения. Китай показва дълбокото си отвращение и безапелационното си противоречие ", съобщи говорителката на китайското външно министерство.

От началото на октомври Китай и НБА са в мощно обтегнати връзки поради туит на генералния шеф на тима "Хюстън рокетс " Дарил Мори в поддръжка на хонконгските стачкуващи.

Вчера Майк Пенс осъди прекомерната съгласно него благосклонност на НБА и на спортната компания Найки към Пекин от началото на тази рецесия и акцентира, че Съединени американски щати поддържат хонконгските продемократични протестиращи.

"Някои от най-големите играчи и притежатели на НБА, които упражняват всекидневно правото си да подлагат на критика нашата страна, онемяват, когато става дума за правата и свободите на други нации ", съобщи Пенс, имайки поради звездата Леброн Джеймс, който беше реагирал сериозно на туита на Дарил Мори.

"Заставайки на страната на Китайската комунистическа партия и заглушавайки свободата на словото, НБА се държи като 100-процентен филиал на един властнически режим ", добави той.

"Майк Пенс прави недомислени забележки и сочи с пръст другите страни, само че нехае за тежките проблеми на Съединени американски щати ", съобщи Хуа Чунин, изреждайки расизма, военните намеси на Вашингтон в чужбина и американската стратегия за електронно следене "Призма ".

Изказването на Пенс провокира реакции и в Съединени американски щати, където някогашната баскетболна звезда Чарлс Баркли, който остава мощно авторитетен като медиен анализатор за НБА, му сподели "да си затваря устата ".

"Всички американски компании вършат бизнес в Китай. Ако всички тия поучаващи ни политици толкоз се тревожат за ситуацията в Китай, за какво не спрат всевъзможен бизнес с Китай? ", попита той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР