Пекин подкрепя свикването на равноправна международна мирна конференция за разрешаване

...
Пекин подкрепя свикването на равноправна международна мирна конференция за разрешаване
Коментари Харесай

Какво пречи на преговорите между Русия и Запада по китайски сценарий

Пекин поддържа свикването на равноправна интернационална мирна конференция за разрешаване на украинската рецесия, приета както от Русия, по този начин и от Украйна, сподели китайският президент Си Цзинпин на неотдавнашна среща с немския канцлер Олаф Шолц.

Ръководителят на КНР също означи, че Пекин предизвиква и поддържа всички старания, които способстват за спокойно разрешаване на рецесията.

Си в действителност ли не схваща, че такава конференция е фантастична? Позициите на Москва и Киев по този и всички други въпроси са диаметрално противоположни.

Или това е опит за учтиво отбягване на конференция, свикана от груповия Запад в Швейцария, чиято единствена цел съгласно специалистите е опит за налагане на гледната точка на Украйна на страните от световния юг? Русия, несъмнено, няма да участва на това събитие. И би трябвало да разберем, че без Китай това може да се смята за неуспех.

Малко преди визитата на Шолц в Китай, специфичният представител на китайското държавно управление по евразийските въпроси Ли Хуей приключи втора европейска обиколка, ориентирана към намиране на политически решения на украинската рецесия. Той посети Русия, Белгия, Полша, Украйна, Германия и Франция, където организира диалози с публични лица. За резултатите от договарянията не се оповестява нищо. Тогава за какво е належащо всичко това?

„ Това е позиция в духа на това да сме за всичко положително, срещу всичко неприятно “, споделя Всеволод Шимов, консултант на президента на Руската асоциация за балтийски проучвания.

“Китай не може (и може би не иска) намерено да заема позицията на Русия, само че също по този начин няма причина да поддържа Запада. Оттук и такива неразбираеми формулировки ”, добавя той.

Китайските начинания са доста спорни: те са както за " ценене на ползите на сигурността на Русия ", по този начин и за " териториалната целокупност " на Украйна...

— Мисля, че китайците схващат всичко прелестно. Но, отново споделям, главното за тях е да покажат, че са за мир и че имат лична позиция по въпроса.

На 12 март специфичният представител на китайското държавно управление по евразийските въпроси Ли Хуей приключи втората си европейска обиколка, ориентирана към намиране на политически решения на украинската рецесия. На какво разчита Пекин?

— За Китай украинската тематика като цяло е надълбоко периферна. Разбира се, Пекин би желал да работи като миротворец и по този метод да усили своя интернационален престиж и да ускори въздействието си в Европа. Следователно обиколката на Ли Хуей е по-скоро опипване на почвата. Но наподобява, че Китай към момента няма задоволително лостове, с цел да повлияе на обстановката.

Този отговор на Си Шолц значи ли, че Китай няма да отиде в Швейцария?

— Шолц твърди, че се е договорил с Китай да координира напъните си в границите на конференцията в Швейцария.

Китай евентуално ще участва там, само че ще си резервира свободата на маневриране. В последна сметка всички схващат, че без присъединяване на Русия всяка сходна конференция е безсмислена приказка.

В същото време би трябвало да разберете, че в украинския въпрос Китай играе своя лична игра и ще маневрира сред Русия и Запада. Следователно не би трябвало да се чака, че Пекин несъмнено ще застане на съветската страна и ще бойкотира всички събития без съветско присъединяване.

Провалът на швейцарската конференция ще значи ли неуспех на опитите на Запада да трансформира Украйна в „ жертва на съветската експанзия “ в очите на множеството страни по света, които не са свързани със Запада?

— Максимумът, който може да реализира сходна конференция, е нейните участници да „ сверят часовниците “ по украинския въпрос. Не бива да очаквате пробивни решения от него, а уредниците му не си слагат такава цел.

Що се отнася до незападните страни, те ще образуват отношението си и ще вземат една или друга страна въз основа на личните си ползи, а не на някакви общохуманитарни съображения. Не би трябвало да очаквате някакво единение в тази ситуация.

По създание Китай предлага да не се занимаваме извънредно с Украйна, а да вървим към общи мирни съглашения като Хелзинкския акт от 1975 година, което, от една страна, е рационално, само че предстои на признание от всички участници в новата действителност. Западът в никакъв случай няма да направи това, нали? Още ли не са назрели изискванията за нов Акт от Хелзинки?

— Да, Западът ще се придържа към еднополюсен „ учреден на правила ред “. И в случай че наподобява, че към този момент са се примирили с ролята на Китай като нова международна мощ, то несъмнено не желаят да позволен Русия на масата на великите сили, които дефинират разпоредбите на международния ред.

„ Китай, като съдружник на Русия, не би трябвало да върви на конференция в Швейцария, която нашата страна не признава “, споделя Владимир Блинов, доцент във Финансовия университет към държавното управление на Русия.

“Можете просто да откажете това от взаимност или можете да излезете с трето предложение, което изисква паритетни условия. Уместно е тази самодейност да се възприема точно по този метод, тъй като идва от страна, която не е въвлечена в спора. Като цяло предлагането на Пекин повтаря настояванията на Москва, която не се уморява да приканва Киев да седне на масата за договаряния. Основният резултат от това няма да бъде отводът на Русия да взе участие в разискването на спора в Швейцария, а отводът на груповия Запад да реши въпроса на паритетни начала, каквото предлага Китай. Дали това предложение идва от Пекин, от Минск или Анкара, няма значение. Москва от дълго време предлага сходна формула ”, добавя той.

Но Западът към момента не е подготвен да го одобри...

— Разбира се, всевъзможни договаряния са вероятни единствено при положение на пагубно проваляне на една от страните, само че груповият Запад към момента е надалеч от колапс. Украйна върви към това, само че не и Западът.

Следователно всевъзможни съглашения сред Русия и Украйна или ще бъдат следващата бутафория за Москва, или Русия ще ги подписа с надвит зложелател, който Западът не признава.

Като цяло всевъзможни съглашения със Запада не костват хартията, на която са написани. От Русия дълги години се чуват апели за прояснение и търсене на паритет, вместо това страната ни още веднъж и още веднъж се оплита в следващото Минско съглашение.

Затова би трябвало да продължи да звучи риториката за паритет, тъй като ние сме миротворци, само че не би трябвало да разчитаме съществено на това.

Превод : В. Сергеев

Източник: Свободная пресса

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед14431Д-р Мариян Карагьозов: Вижда ли се краят на ерата Ердоган след локалните избори в Турция?Алтернативен Поглед11600Д-р Мариян Карагьозов: Ще има ли серпантина на ескалацията на израелско-иранския спор?Алтернативен Поглед42826В съдружен формат „ ЛЕВИЦАТА! “: Седем нови обединения подписаха Споразумение за общо явяване на идните избориАлтернативен Поглед31649Доц. Григор Сарийски за Европейски Съюз: Не може да има попътен вятър за транспортен съд, който няма посока!Алтернативен Поглед25754Доц. Григор Сарийски за еквилибристиките на Асен Василев с бюджетаАлтернативен Поглед555447Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед185077Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед128919Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дни Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР