Пекин е на път да стане първият град, който ще

...
Пекин е на път да стане първият град, който ще
Коментари Харесай

Зимните олимпийски игри в Пекин се провеждат на фона на строги COVID ограничения и дипломатически бойкот

Пекин е на път да стане първият град, който ще бъде хазаин както на зимни, по този начин и на летни олимпийски игри, когато започва церемонията по откриването на затворени зимни олимпийски игри в петък.

Церемонията се връща на същия към този момент прочут, затрупан с решетка народен стадион, прочут като Птичето гнездо, издигнат в консултация с китайския художник отстъпник Ай Уейвей за лятното събитие през 2008 година

Страната, в която се появи огнището на ковид преди две години, с горделивост ще проектира своята мощност, даже когато някои западни държавни управления проведоха дипломатически протест върху метода, по който Китай се отнася към милиони хора.



И до момента в който някои стоят надалеч от втората олимпиада, наранена от пандемия за шест месеца, доста други международни водачи възнамеряваха да участват на церемонията по откриването.

Руският президент Владимир Путин, който се срещна уединено с китайския Си Дзинпин по-рано денем, ще бъде най-известният присъстващ почитан човек.

Олимпийските игри — и церемонията по откриването — постоянно са упражнение за показване за нацията хазаин, късмет да покаже своята просвета, да дефинира мястото си в света и да покаже най-хубавата си страна.

От Сараево до Сочи и Сапоро до Солт Лейк Сити, зимните олимпийски игри са изключително завладяващи с впечатляващите спортни подвизи в лед и сняг. Но на тазгодишните игри в Пекин пропастта сред представянето и действителността ще бъде изключително разтърсваща.



Преди четиринадесет години гала по откриването в Пекин, която включваше големи пиротехнически екрани и хиляди реализатори, които хвърлят карти, сложи нов стандарт на чудатост за започване на олимпиада, на която нито един хазаин не е съпоставил оттогава.

Въпреки това вярата за по-отворен Китай, която съпровожда тези първи зимни игри, избледня.

Пандемията тежи тежко на тазгодишните игри, тъкмо както предишното лято в Токио. Повече от две години след установяването на първите случаи на COVID-19 в китайската провинция Хубей, близо 6 милиона човешки същества са умряли, а стотици милиони по света са се разболели.

Самата страна хазаин твърди, че има едни от най-ниските равнища на смъртност и заболеваемост от вируса, частично заради цялостните блокирания, наложени от държавното управление, които неотложно са явни за всеки, който идва да се състезава или да участва на зимните игри.



В навечерието на Олимпийските игри потискането на несъгласието от страна на Китай също беше показано в полемиката към китайската тенис звезда Пенг Шуай. Миналата година тя изчезна от публичното поле, откакто упрекна някогашен чиновник на комунистическата партия в полово принуждение. Обвинението й беше бързо изтрито от интернет и полемиката за него остава мощно цензурирана. Загрижени за нейната сигурност, тенис величия и други отвън Китай желаеха в обществените медии да знаят: „ Къде е Пенг Шуай? “

Докато политическите въпроси засенчиха подготовката, както при всяка олимпиада, вниманието ще се измести в събота – най-малко отчасти – от геополитическите въпроси на деня към самите спортисти.

Сега всички погледи се насочват към това дали суперзвездата в алпийските ски Микаела Шифрин, която към този момент има три олимпийски медала, може да надвиши невероятните упования.

А Китай разпорежда очакванията си на Айлин Гу, 18-годишната скиорка по свободен жанр, родена в Америка, която избра да се състезава за родната страна на майка си и може да завоюва три златни медала.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР