Педофилите стават все по-активни в мрежата. Службите отбелязват двоен ръст

...
Педофилите стават все по-активни в мрежата. Службите отбелязват двоен ръст
Коментари Харесай

Педофилите са все по-активни в мрежата. Случаите на тормоз над деца са скочили двойно |

Педофилите стават все по-активни в мрежата. Службите означават двоен растеж на сигналите за порнография и тормоз над деца в интернет, разяснява по Нова телевизия Емануил Георгиев от Националния център за безвреден интернет.

Фактът, че децата прекарват повече време в интернет, не убягва на педофилите в мрежата. В световен мащаб има над 80% растеж на половите похищения против деца онлайн, а в България броят на сигналите към Националния център за безвреден интернет е скочил двойно. Над 17 хиляди са позвъняванията за фотоси и видеоклипове на голи деца.

„ Според нашето национално представително проучване всяко пето дете се е срещало онлайн с някого, с който се е срещнало онлайн. Тази податливост на 20% от децата е прекомерно огромен риск ”, споделя Емануил Георгиев от Националния център за безвреден интернет.

Самите деца значително спомагат на педофилите. Това потвърждава статистиката, съгласно която 33% от материалите, съдържащи полова употреба на деца, са създадени от самите деца.

Опасностите, които дебнат в мрежата разяснява и Петър Цигов - шеф бранш в отдел " Киберпрестъпност " към ГДБОП.

„ Голяма част от децата не оповестяват за протичащото се. Всеки оповестен случай обаче се преглежда от сътрудниците ми. За нас всяко дете е значимо ”, сподели той.

Препоръката на специалистите е при положение на тормоз жертвата да направи скрийншот и наложително да рапортува насилника в обществената мрежа и в ГДБОП.

22 са извършените полицейски интервенции за заляване на педофили през 2020 г, а досега са 30, заяви Цигов. По думите му огромна част от децата изобщо не оповестяват, че са унизени.

Най-фрапиращият случай в последно време е с американски педофил, който се е свързал с българско момиче в онлайн игра. Детето било изведено от играта и манипулирано от мъжа. Момичето споделило с другар, който разказал на родителите си, по този начин казусът стигнал до ГДБОП. По него се работи с партньорски компании на ФБР.

Как работят педофилите

Те са доста положителни психолози. Създават подправен профил на връстник на детето, показват общи ползи и допирни точки. Децата им се доверяват, изпращат персонални данни, фотоси, видеа. Веднъж изпратени тези данни се употребяват за манипулиране и изнудване за още такива материали, разяснява Цигов и посочи, че педофилите рядко стигат до физически контакт с жертвите си.

" Винаги съветваме родителите да бъдат другари с децата си, да се интересуват кои уеб сайтове и обществени мрежи посещават, с кого поддържат връзка там. Това са наложителни неща, обясни началникът бранш в отдел " Киберпрестъпност " към ГДБОП. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР