Педиатрията е най-желаната специалност за младите лекари от випуск 2022.

...
Педиатрията е най-желаната специалност за младите лекари от випуск 2022.
Коментари Харесай

Стана ясно коя е най-желаната специалност от младите лекари 

Педиатрията е най-желаната компетентност за младите лекари от випуск 2022. Това оповестиха от Медицинския университет в София.

Тенденцията от ден на ден експерти да остават да се осъществят в България след завършването към този момент е устойчива, сочи анкета измежду завършващите образователното заведение. Последният випуск ще се дипломира на 21 февруари. Завършват 751 експерти, от които 293 са българи. Отличниците са 107. Носителите на премията за цялостно отличие “Златен Хипократ " са две млади лекарки - Айлин  Фейзулова и Жана Адиб Саад. Те ще получат и парична премия от 2000 лв. от наследството на донора доктор Андрей Георгиев.

За първи път като най-желана компетентност е посочена педиатрията, демонстрират данните от анкетата, която Медицинският факултет прави измежду българите от всеки завършващ випуск. В нея 12,4% са декларирали, че ще работят в детското опазване на здравето. Това е растеж с повече от 7% спрямо предходния випуск. 

Подредбата на ползите на младите лекари продължава с кардиология (9%), хирургия (8,7%), вътрешни заболявания (7,3%), акушеро-гинекология (7%), анестезиология и интензивно лекуване (6%),  гастроентерология (5%) и така нататък Почти всички (87%)  се виждат като лекари в клиничната процедура. И в този випуск се регистрира скок на искащите да са общопрактикуващи лекари – от 5,9% в предишния випуск, в този момент са 8%. Но под 1% е резултатът за незабавна медицина. Леко повишение се следи на % искащи да се занимават с научна работа (3%).

Анкетата демонстрира и още една добра вест - в три следващи випуска се следи устойчива наклонност на увеличение броя на оставащите в България, означават от МУ-София. В новия випуск те към този момент са 50%. Като най-силен претекст да останат в България абитуриентите още веднъж показват фамилията и приятелите, както и дълга към родината. Сред искащите да заминат продължава да спада процентът на тези, които избират Съединени американски щати (10%) и надлежно се усилва ползата към страните от Европейски Съюз (71%). Няма смяна в аргументите за овакантяване - по-високо възнаграждение, по-добра здравна система и техническо съоръжение.

По традиция тържествената гала по връчването на дипломите на младите лекари ще се състои в Зала 1 на НДК в наличието на управленията на Медицинския университет и Медицинския факултет, фамилиите на абитуриентите, политици, общественици, шефове на здравни заведения  и др.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР