Печалбите преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) на ЧЕЗ у

...
Печалбите преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) на ЧЕЗ у
Коментари Харесай

CEZ ще излезе на годишна печалба от 389 млн. евро при продажба на българските активи

Печалбите преди лихви, налози и амортизации (EBITDA) на ЧЕЗ у нас нарастват с 5% до малко над 51 млн. евро

© Надежда Чипева Още по тематиката
" Инерком " подаде документи в Комисия за защита на конкуренцията за договорката с CEZ

Решението се чака до 25 работни дни
14 мар 2018
Парламентът образува комисия за договорката с CEZ

ГЕРБ изненадващо поддържа концепцията на Българска социалистическа партия
14 мар 2018
CEZ няма да реши скоро дали да пусне страната в договорката

Няколко седмици ще се вършат разбори, оповестиха от пресцентъра на чешкия продавач
9 мар 2018
Промени в Закона за енергетиката ще дадат несъразмерна власт на КЕВР

Идеята на депутати от " Обединените патриоти " енергийният регулатор да позволява покупко-продажби по своя преценка е рискова
9 мар 2018 Положителен финансов резултат от 389.4 млн. евро (9.9 милиарда чешки крони) ще реализира CEZ Group от продажбата на активите си в България. Това са съобщили от чешката държавна енергийна компания по време на презентация за постигнатите резултати през 2017 година За първи път публично се показва контрактуваната цена за българския бизнес - 326 млн. евро.

Както е известно, в края на предишния месец CEZ е подписал контракт за продажбата на активите си в България с компанията на Гинка Върбакова - " Инерком ". Сделката включва електроразпределително сдружение " ЧЕЗ Разпределение ", доставчика на ток " ЧЕЗ Електро България ", лицензиран търговец на електрическа енергия " ЧЕЗ Трейд България ", компанията за ИТ услуги " ЧЕЗ ИКТ България ", слънчев парк " Free Energy Орешец ", електроцентрала на биомаса " Бара груп ", както и " ЧЕЗ България ", която управлява и координира активността на българските звена на групата.

В CEZ са безапелационни, че главната им цел за тази година е сполучливото привършване на " преференциална продажба " на българските им активи, както и спечелването на арбитражното дело във Вашингтон, което компанията води против България. " Чрез продажбата на българския бизнес ще бъдат изпълнени две съществени стратегически цели, а точно последователното прекачване на действия в райони с по-стабилна регулаторна среда и спомагателни финансови запаси за развиване в региона на новите енергийни технологии ", споделят още от чешкото сдружение.

Комисия на старта

Процесът по продажба на активи на CEZ в България е транспарантен и в сходство с използваното право. Това съгласно компанията е посочил одит на KPMG. В същото време в българския парламент през днешния ден стартира работа Временната комисия за определяне на всички обстоятелства и условия по отношение на приватизацията и плануваната продажба на сдруженията на CEZ у нас. Каква тъкмо изгода ще има от активността на тази комисия не е напълно ясно, защото официално договорката не нарушава законодателството.

CEZ и " Инерком " към този момент подадоха съобщение до Комисията за защита на конкуренцията, която до края на април би трябвало да утвърди придобиването. Единствената незнайна остава финансирането. От " Инерком " настояват, че имат твърди сделки с интернационалните банки за обезпечаване на нужните средства. Но е необикновено кредитна институция да финансира начинанието без солидно самоучастие (поне 100 млн. евро), с каквото компанията на Върбакова не разполага.

Засега някак напълно заглъхна и концепцията за включването на страната в този развой. От CEZ оповестиха, че ще следват прецизно контракта си с " Инерком ", до момента в който проучват сходна опция. Междуведомствена работна група у нас сякаш също изследва по какъв начин тъкмо може да се случи държавното присъединяване, само че съответни резултати липсват. Междувременно се разбра, че чехите са се споразумели с Върбакова след договорката да им оказва подпомагане в арбитражното дело - нещо, което би било невероятно, в случай че българската страна се намеси.

Сметки за милиони

От изнесените данни излиза наяве, че приходите, генерирани от българския бизнес на CEZ Group, са се намалили минимално от 960 млн. евро през 2016 година до 950 млн. евро за 2017 година Печалбите преди лихви, налози и амортизации (EBITDA) обаче нарастват с 5% до малко над 51 млн. евро.

Увеличението се дължи главно на резултата на съглашението за извънсъдебно споразумяване на разногласия сред ЧЕЗ " Електро България " и НЕК по отношение на вземанията, свързани с електрическа енергия от възобновими източници.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР