Печалбите на ресторантьорския бизнес не са се върнали към нивата

...
Печалбите на ресторантьорския бизнес не са се върнали към нивата
Коментари Харесай

За да държат ниски цени, ресторантите пазаруват евтина храна

Печалбите на ресторантьорския бизнес не са се върнали към равнищата преди Ковид пандемията. Сред главните проблеми е неналичието н личен състав.

" Липсата на подготвени фрагменти е огромна и този дефицит води до занемаряване на критериите за подготовка, което " като лавина принизява качеството на туристическия артикул ", сподели ас. Желязко Каракашев, учител в Колеж по туризъм - Варна.

" Това води и до загуба на облага ", добави  шеф-готвач Георги Котев пред Bloomberg TV Bulgaria.

Двамата съоснователи на Chef & Gastro подчертаха, че това принизява качеството на туристическия артикул.

" Мениджърите би трябвало да се осъзнаят какъв брой знаят и какъв брой не, а освен да се оплакват от неналичието на добър личен състав. Мениджърът прави квалифицирания личен състав - той води нещата, провежда образованието на личния състав ", разяснява Котев.

Той добави, че мениджърите би трябвало да стартират да осъзнават, че най-ценния актив на един ресторант е тъкмо личният състав, а той не може да бъде стимулиран единствено със заплата.

Повечето заведения за хранене пробват да компенсират по-слабите доходи с смяна на цените в менюто, но постоянно това се прави по неверен метод, без разбор на цените, по какъв начин да се усъвършенстват разноските, кои продукти в менюто се продават добре и кои не и по какъв начин това може да се промени.

" В ресторантьорството два са огромните фактора - цената на стоките и работната ръка. Трябва да започнеш да оптимизираш оттова и чак най-после да повишаваш или намаляваш цените ", сподели Каракашев.

" От избирането на продукта до масата има доста звена, които би трябвало да се покрият. За да може да сме атрактивни на пазара, множеството заведения за хранене избират евтиното, без да си дават сметка, че това значи и по-малко доходи за българското селско стопанство ", добави Котев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР