Печалбите на китайските индустриални компании нарастват за четвърти пореден месец

...
Печалбите на китайските индустриални компании нарастват за четвърти пореден месец
Коментари Харесай

Печалбите на китайските индустриални фирми растат за четвърти пореден месец

Печалбите на китайските индустриални компании нарастват за четвърти следващ месец през август, подплатени частично от възобновяване на цените на суровините и производството на съоръжение, демонстрират данни на китайското национално статистическо бюро, представени от Ройтерс.

Възстановяването на Китай набира скорост, защото арестуваното търсене, държавните тласъци и изненадващо издръжливият експорт подтикват напредъка, добавя осведомителната организация. Печалбите на индустриалните компании се усилват с 19,1% на годишна база през август до 612,81 милиарда юана (89,8 милиарда щатски долара), демонстрират данните. За съпоставяне, през юли растежът беше 19,6%.

Това е и четвърти следващ месец на нарастване на този индикатор. За януари-август облагите на индустриалните компании обаче понижават с 4,4% по отношение на година по-рано до 3,72 трлн. юана. Данните демонстрират, че темповете на понижение се забавят - през първите седем месеца на годината спадът доближаваше над 8%. Статистиката сочи, че облагите на държавните индустриални компании понижават със 17% на годишна база за първите осем месеца на годината по отношение на 23,5% спад през първите седем месеца.

Печалбите на частния бранш се свиват с 3,3% през януари-август по отношение на 5,3% за януари-юли.Още по тематиката Задълженията на индустриалните компании нарастват с 6,6% през август по отношение на растеж от 6,5% през юли, демонстрират още данните. Печалбите на индустриалните компании обаче към момента са изправени пред външен напън, защото възходящото напрежение сред Вашингтон и Пекин помрачава световните търговски вероятности. Печалбите от производството на първични материали нарастват с 32,5% през август по отношение на 14,7% през юли, съгласно Джу Хон, чиновник в статистическото бюро на Китай. Това се дължи частично на възобновяване на цените на интернационалните първични материали като недопечен нефт и желязна руда, добавя той.

Печалбите в бранша за произвеждане на общо съоръжение се покачват с 37% през август на годишна база. За производителите на електрически машини растежът е с 13,3%. Икономическите индикатори през август, вариращи от износа до цените на производител и фабричната продукция, сочат по-нататъшен растеж в индустриалния бранш в Китай. Все отново обаче фабричната интензивност нараства с по-бавни темпове, като по-малките компании са изправени пред закъснение на търсенето и финансово напрежение.

Пекин вкара редица ограничения за рестарт на стопанската система - от понижаване на налозите и таксите до гратисни интервали за погашение на задълженията. Китайската стопанска система обаче може да стагнира, защото е изправена пред възходяща конкуренция от страни с напреднали технологии и по-ниски разноски за труд. Властите в Китай дават обещание да усилят вложенията в стратегически промишлености, в това число съществени софтуерни браншове като 5G, изкуствен интелект и полупроводници, и да ускорят развиването на нови материали, с цел да обезпечат постоянни вериги на доставки.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР