Печалбите на банковата система у нас продължават да растат и

...
Печалбите на банковата система у нас продължават да растат и
Коментари Харесай

Печалбите на банките у нас продължават да растат и да поставят нови рекорди

 Печалбите на банковата система у нас не престават да порастват и да слагат нови върхове. По данни на Българска народна банка към края на октомври банките са отчели 1,4 милиарда лева чиста облага, което е с 15 млн. лева повече от същия интервал на предходната година. 

По всичко проличава, че през 2019 година ще бъде надминат върхът от предходната година, когато трезорите за първи път регистрираха по-добри резултати даже в съпоставяне със златните времена отпреди световната финансова рецесия, написа в. Сега. 

Всичко това се случва на фона на невиждано ниски лихви - и по заемите, и при депозитите. Най-забележителното е, че на процедура облагата на трезорите значително идва от таксите, които събират за какви ли не услуги и които стават все по-разнообразни и все по-високи. За 10-те месеца до края на октомври те са събрали от своите клиенти внушителните 1.104 милиарда лв. такси. Това е със 73 милиона повече от преди година.

На фона на кредитния взрив приходите на банките от лихви означават напълно леко покачване. Нетните приходи от лихви за десетте месеца са 2.319 милиарда лева при 2.276 милиарда лева година преди този момент, демонстрират данните на Българска народна банка. В момента лихвите по заемите са на най-ниските си равнища, отбелязвани в миналото в страната. 

Ипотеките към този момент са под 3%. Потребителските заеми също са рекордно евтини - под 8%. Лихвите по депозитите пък от ден на ден се приближават до нулата и на процедура доходността по тях е негативна поради таксите и комисионите. Именно таксите и комисионите компенсират през последните години намалелите доходи на банките от главната им активност - кредитирането, демонстрират данните, постоянно оповестени от централната банка. 

От началото на октомври трезорите всеобщо започнаха да подвигат таксите за обслужване на сметки, за преводи, за внасяне и изтегляне на пари на гише и други След октомврийското покачване последва втора вълна и още банки оповестиха " актуализация " на цените си - някои от декември, други от януари. Тези покачвания въобще не са инцидентни. 

Те стават факт в навечерието на поевтиняването на трансграничните преводи в евро, което би трябвало да се случи в осъществяване на специфична евродиректива.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР