Печалбите на банките ще могат да издържат на свръхниски лихви

...
Печалбите на банките ще могат да издържат на свръхниски лихви
Коментари Харесай

Банките в Еврозоната могат да устоят на ниски лихви с години

Печалбите на банките ще могат да устоят на свръхниски лихви в Еврозоната до едно десетилетие, сочи експертен отчет на Европейската централна банка (ЕЦБ), оповестен през днешния ден и представен от Ройтерс.

Някои банки обявиха, че е невероятно да поддържат рентабилността си, до момента в който лихвите са толкоз ниски, което подкопава напъните на ЕЦБ да подтиква икономическата интензивност, защото по-слаби банки няма да пренесат резултата от евтините пари до действителната стопанска система.

Въпреки че запазването на лихвите на ниско равнище дълготрайно време може да има негативно отражение върху рентабилността на банките, обилни неподходящи последствия настъпват единствено след относително дълъг интервал и постоянно са уравновесени от усъвършенствания в макроикономическите условия, свързвани с ниските лихви, се показва в отчета.

Икономиката на Еврозоната регистрира напредък 18 следващи тримесечия - най-хубав резултат след международната финансова рецесия. Голяма част от растежа е подхранвана от евтините ликвидни пари, които ЕЦБ инжектира, в това число негативната рента по депозитите от 2014 година.

Ако макроикономическите вероятности останат непроменени, отрицателното въздействие върху рентабилността на банките може да бъде за интервал до пет години, само че повишаването на стопанската система изтласква това въздействие, означават създателите на отчета, който не е наложително да съответствува с позицията на ЕЦБ.

За първите пет години промените в упования БВП освен компенсират, само че и надвишават отрицателните последствия за рентабилността, свързани с нескончаем интервал на ниски лихви, съгласно по-оптимистичния сюжет на специалистите.

Ще бъдат нужни към 10 години, с цел да намалее рентабилността на средноголяма банка с 25 %, допълват те.

Капиталовата възвращаемост на най-големите европейски банки, върху които ЕЦБ упражнява контрол, набъбна до 7,10 % през второто тримесечие по отношение на 5,36 % година по-рано, сочат данни на ЕЦБ.

Централната банка на Еврозоната даде обещание да задържи лихвите на сегашните им нива, до момента в който завърши програмата й за изкупуване на облигации. Според пазарите сега наподобява евентуално първото повишение на лихвите да бъде в края на 2019 година.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР