Печалбата преди данъци и лихви на АЕЦ Козлодуй“ за първите

...
Печалбата преди данъци и лихви на АЕЦ Козлодуй“ за първите
Коментари Харесай

АЕЦ „Козлодуй“ печели рекордно по 10 млн. лв. дневно през тази година

Печалбата преди налози и лихви на АЕЦ „ Козлодуй “ за първите шест месеца на 2022 година надвиши сбора от печалбите на сдружението за задачите 2020 и 2021 година, т.е. за предходните 24 месеца. Високите цени на електрическата енергия изстреляха високо финансовите достижения на атомната централа за второ следващо тримесечие тази година. Само в границите на полугодието EBITDA за първи път допира 2 милиарда лева. За съпоставяне, през същия интервал на предходната година тя е в размер на едвам 381 млн. лева

Нетната облага на държавното сдружение за първите шест месеца на 2022 година доближава 1.7 милиарда лева. при регистрирана за същия интервал на 2021 година такава от 263 млн. лева. За съпоставяне, почти 1.7 милиарда лева е сборът на поставените цели от компанията за облаги през общо четирите цели предишни години – 2018, 2019, 2020 и 2021 г. 

С други думи – високите цени на силата са повишили облагата на централата с към 420% и всеки ден от началото на годината тя е печелила по над 10 млн. лева



Освен по-високите цени на електро- и топлоенергията, които АЕЦ-ът създава, самата продукция надвишава с малко миналогодишната. Двата нуклеарни блока – 5 и 6, са произвели приблизително с 5% повече ток по отношение на съпоставимия интервал на 2021 година Те са работили „ стабилно на 104%, с оптимално натоварване “, излиза наяве от докладите на компанията за първото полугодие.



Постиженията са факт с помощта на обичайно множеството продажби на нерегулирания пазар, където цените в последните месеци са доста по-високи. Този сегмент съставлява и към 80% от всички продажби на електрическа енергия на централата.

Общо приходите на сдружението за първите шест месеца на годината за първи път надвишават 2.7 милиарда лева при събрани 776 млн. лева година по-рано. Основната част от тях е образувана от продажбата на електрическа енергия, а годишният растеж е от порядъка на 250%.

Разходите също предстоящо порастват, само че не за оперативни цели, а поради увеличените вноски по фондовете – „ Радиоактивни боклуци “, „ Извеждане от употреба на нуклеарни уреди “ и „ Сигурност на енергийната система “, които се дължат на растежа на приходите от продажби на електрическа енергия. За първите шест месеца те са скочили с 51% до 417 млн. лева
Директно за обезщетения
Голямата облага на сдружението отива непосредствено за обезщетения към бизнеса за скъпия ток. От доклада излиза наяве, че до края на юни централата е превела по сметка на БЕХ 456 млн. лева за целевата помощ. Същата сума пък енергийният холдинг след това преведе във Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “.

Едноличният притежател на капитала БЕХ е уведомил „ АЕЦ Козлодуй “ ЕАД, че е единственото сдружение, което има задоволително доходи от продажби на ел. сила от свободен пазар, както и постоянна ликвидна позиция и следва да заплати цялата целева вноска в размер на 456 млн. лева “, написа в доклада на сдружението.

Отделно атомната централа е дала и заем на БЕХ в размер на 38 млн. лева във връзка със остарели отговорности. 
Последствия от войната в Украйна
Основните терзания по отношение на бъдещето на нуклеарната централа в сянката на войната в Украйна са свързани с съветското нуклеарно гориво, нужно за действието на двата работещи реактора. Ключов за сдружението снабдител е съветската компания АО ТВЕЛ, с която „ АЕЦ Козлодуй “ ЕАД има подписан дълготраен контракт за доставка на свежо нуклеарно гориво до 2025 година

Засега няма закъснение във връзка с доставките на такова от Русия. Независимо от военната конюнктура, през май „ безпроблемно и по график “ е осъществена доставка на 42 броя касети със свежо нуклеарно гориво. До края на годината е планувана още една доставка, за която все още няма индикации за проблеми при реализирането ѝ.

В случай че ситуацията се усложни и няма опция за доставка на нуклеарно гориво, сдружението показва, че има складови ресурси за работа в непрестанен режим за още три години, без да се регистрират двете доставки през 2022 година Припомняме, че в последните си дни кабинетът „ Петков “ задвижи и разговора сред българската страна и американската Westinghouse за доставка на американско гориво за АЕЦ „ Козлодуй “.

Въпреки че доставката на гориво не е възпрепятствана, в доклада си сдружението показва, че

усложнената политическа конюнктура обаче попречва плануваното транспортиране на отработено нуклеарно гориво за Русия, защото маршрутът пресича територията на Украйна с провеждащи се военни интервенции “.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР