Печалбата на Samsung пада с 95 процента поради слабото търсене на чипове с памет

...
Samsung Electronics отчете спад от повече от 95 процента в
Коментари Харесай

Samsung Electronics отчете спад от повече от 95 процента в оперативните печалби през второто тримесечие поради слабото търсене на чипове с памет.

Фирмата е водещият филиал на южнокорейския гигант Samsung Group, далеч най-големият от семейно контролираните конгломерати, които доминират бизнеса в четвъртата по големина икономика в Азия.

Оперативната печалба от периода април - юни беше 668,5 милиарда вона (523,5 милиона долара), което е спад от 14,1 трилиона вона (11 трилиона долара) година по-рано, се казва в изявление на Samsung в четвъртък.

Това бележи най-лошата тримесечна печалба на фирмата от първото тримесечие на 2009 г.

Нетната печалба на Samsung за второто тримесечие падна с 84,5 процента до 1,72 трилиона вона (1,35 трилиона долара), а продажбите спаднаха с 22,3 процента до 60 трилиона вона (47 трилиона долара).

Фирмата – един от най-големите производители на чипове с памет и смартфони в света – обвини слабото търсене, но предложи оптимистична перспектива за остатъка от годината.

„Очаква се глобалното търсене постепенно да се възстанови през втората половина на годината, което би трябвало да доведе до подобряване на печалбите, движени от бизнеса с компоненти“, се казва в него, но се добавя, че „продължаващите макроикономически рискове може да се окажат предизвикателство“.

Акциите на Samsung се търгуваха с 2,29 процента по-високо в четвъртък следобед.

Южнокорейските производители на чипове, водени от Samsung, се радваха на рекордни печалби през последните години, тъй като цените на техните продукти скочиха, но глобалното икономическо забавяне нанесе удар върху продажбите на чипове с памет.

Търсенето нарасна по време на пандемията, тъй като потребителите купиха компютри и смартфони по време на блокиране, което накара производителите на чипове да увеличат производството.

Но търсенето бързо намаля, тъй като блокировките се вдигнаха и отслабнаха още повече в лицето на растящата инфлация и нарастващите лихвени проценти.

Джоан Чиао, анализатор във фирмата за пазарни проучвания TrendForce, каза, че производството ще намалее допълнително - с приблизително 9,3 процента - тази година поради слабата цялостна икономика.

„Потребителското търсене отслабна, което доведе до съкращения на бюджета от страна на компаниите и продължаващи анулирания на поръчки“, добави Чиао.

TrendForce прогнозира спада на цените на DRAM чиповете — често използвани в персонални компютри и смартфони — да се забави през втората половина на годината, тъй като производителите на чипове намаляват доставките, след като цените паднаха с цели 18 процента през второто тримесечие.

През април Samsung заяви, че ще направи „значително“ съкращаване на производството на чипове памет, следвайки примера на конкурентите SK hynix и Micron.

Неотдавнашният спад в печалбите не е попречил на фирмата да направи смели инвестиции.

През март разкри плановете си да допринесе с 227 милиарда долара през следващите две десетилетия за изграждането на най-големия център за чипове в света в Йонгин, южно от Сеул.

„Сребърна подплата“

Samsung също се бори с продължителен спад на световния пазар на смартфони, който се сви с 11 процента през второто тримесечие спрямо година по-рано, според доставчика на индустриални данни Canalys.

„Възстановяването на масовия пазар също беше забавено поради продължаващия икономически спад, засягащ продажбите през второто тримесечие“, каза Samsung в своето изявление от четвъртък.

Резултатите от печалбите идват ден след като Samsung пусна нова гама от сгъваеми телефони от висок клас – Galaxy Z Fold 5 и Flip 5 – и фирмата заяви, че очаква връщане към нормалния растеж през остатъка от годината, „особено на премиум пазара“.

Повече от един от всеки пет смартфона, продадени през второто тримесечие в световен мащаб, са били устройства от по-висок клас, каза фирмата за анализ на пазара Counterpoint Research, добавяйки, че премиум сегментът е „сребърна подплата“ за индустрията.

Лиз Лий, асоцииран директор в Counterpoint, каза, че „предизвикателната атмосфера ще се обърне“ през втората половина на годината, водена от растежа на първокласния пазар, „който предлага по-висока доходност и устойчивост на икономически спадове“.

Очаква се новите сгъваеми телефони на Samsung да „надминат традиционните флагмани по цялостна производителност“ и да подобрят инерцията на приходите на компанията за остатъка от годината, каза Лий пред агенция AFP.

„Въпреки че пазарът на сгъваеми смартфони остава нишов, той е важен сегмент с висок потенциал за растеж за Samsung, който иска да запази лидерството в иновациите и първокласно пазарно присъствие“, добави тя.

Източник: AFP
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР