Печалбата на Heineken е засегната от спад в продажбите на бира в Азия

...
Хората в Азия не пият толкова много бира, колкото преди.
Коментари Харесай

Хората в Азия не пият толкова много бира, колкото преди.

Холандската пивоварна Heineken (HEINY) обяви разочароващи печалби и намали финансовите си перспективи в понеделник, отчитайки 9% спад в нетната печалба през първото полугодие поради спад в обикновено най-печелившия регион, Азиатско-тихоокеанския регион.

Търсенето в Азиатско-тихоокеанския регион през първите шест месеца на 2023 г. беше по-лошо от очакваното, с 13% спад в обема на продадената бира в сравнение със същия период на миналата година.

Продажбите бяха особено слаби във Виетнам, където вторият по големина пивовар в света работи за привличането на повече клиенти чрез други напитки, като например бира, вдъхновена от Южна Корея и напоена със соджу.

„Търсенето в Азиатско-тихоокеанския регион беше значително по-слабо от предвиденото, поради икономическо забавяне и нашето собствено слабо представяне във Виетнам“, каза главният изпълнителен директор Долф ван ден Бринк в изявление.

Най-известен с едноименния си етикет на бира, Heineken е дом на повече от 300 марки, включително бира Tiger, Amstel Lager и сайдер Strongbow. Бирата с марката Heineken продължи да отбелязва растеж през първата половина, както като цяло, така и в Азиатско-тихоокеанския регион.

В допълнение към слабите продажби във Виетнам, компанията каза, че е била засегната от „социално-икономическа нестабилност“ в Нигерия, която се бори с кризата на разходите за живот след края на субсидиите за гориво в края на май.

Спадът в двете страни „отчита повече от половината от спада през първите шест месеца“, каза Heineken.

Акциите на компанията паднаха със 7% в понеделник в Амстердам.

„Безпрецедентни“ ценови скокове

Подобно на други производители на храни и напитки, Heineken повишава цените, докато се бори с „безпрецедентни нива на инфлация на стоки и енергия“, се казва в изявлението на компанията.

Въпреки че приходите му са нараснали с 6,3% през първото полугодие, това е „повече от компенсирано“ от инфлационния натиск и реинвестициите в бизнеса, добавя той.

 Служител затваря завесата отстрани на камион за доставка, брандиран с логото на ейл "Old Speckled Hen", произведен от Greene King Plc, на камион, натоварен с бирени бурета в пивоварната на компанията в Бъри Сейнт Едмъндс, Великобритания, в сряда , 19 ноември 2014 г. Крис Ратклиф/Блумбърг чрез Getty Images. Служител затваря завесата отстрани на камион за доставка, брандиран с логото на ейл "Old Speckled Hen", произведен от Greene King Plc, на камион, натоварен с бирени бурета в пивоварната на компанията в Бъри Сейнт Едмъндс, Великобритания, в сряда , 19 ноември 2014 г. Крис Ратклиф/Блумбърг чрез Getty Images. Крис Ратклиф/Блумбърг/Гети изображения

За да се справи, последните повишения на цените на компанията „често са водещи на пазара“, отбелязва той. Това от своя страна очевидно отблъсна някои потребители.

Пивоварът също така обвини спада в продажбите на премиум бира на спада в Русия, пазар, от който компанията заяви, че се опитва да излезе.

Heineken наскоро беше призован от експерти, че остава в страната, въпреки че миналата година обяви планове за напускане след пълномащабното нахлуване на президента Владимир Путин в Украйна.

Според проучване на Yale Heineken все още има седем пивоварни и 1800 служители в Русия повече от година след като обяви плана си за напускане, като дори стартира нови марки там.

Heineken отговори на CNN, че е спрял да продава марката Heineken в Русия и е намерил бъдещ купувач на бизнеса си в Русия. Въпреки това, тази потенциална сделка, представена на руските власти този април, все още очаква регулаторно одобрение, според компанията.

Бутилки бира Heinken пътуват по производствената линия в пивоварната Heineken NV в Санкт Петербург, Русия, в сряда, 18 ноември 2015 г. Бутилки бира Heinken пътуват по производствената линия в пивоварната Heineken NV в Санкт Петербург, Русия, в сряда, 18 ноември 2015 г. Андрей Рудаков/Блумбърг/Гети изображения

Към понеделник статусът не се е променил и „последните събития в Русия показват, че е още по-предизвикателно за бизнеса да осигури одобрение за напускане“, каза компанията.

„Ние не приемаме никаква финансова печалба от текущите операции [и] няма да спечелим от продажбата на бизнеса“, продължава той.

„Ние оставаме напълно ангажирани с напускането на Русия, но времето за нашето излизане не е в наш контрол.“

Движейки се напред, компанията очаква насрещните инфлационни ветрове да отслабнат през втората половина на тази година, макар и недостатъчно, за да поддържа насоките си за печалби.

Сега Heineken очаква „стабилен до среден едноцифрен“ ръст на оперативната печалба за цялата година, в сравнение със „среден до висок едноцифрен“ ръст, очертан през април.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР