PCR тестове, които могат да разграничат Делта от Омикрон варианта

...
PCR тестове, които могат да разграничат Делта от Омикрон варианта
Коментари Харесай

Професор от Пловдив: Новият вариант засяга горните дихателни пътища

PCR проби, които могат да разграничат Делта от Омикрон разновидността на ковид, ще предложи пловдивската Университетска болница „ Каспела”. Изследванията ще се вършат от вторник. Цената ще бъде същата като на общоприетите PCR проби, а с новата инсталация, с която разполага лечебното заведение, резултатът ще излиза в границите на 3 часа. Според шефа на болничното заведение проф. доктор Илиан Дойков те ще бъдат извънредно потребни, защото ще дадат изясненост на медиците какво да чакат като възможни затруднения.

„ Делта разновидността е разрушителен. Той просто покоси цяла България и нанесе доста вреди и доста гибел в страната. За разлика от него Омикрон е доста по-щадящ във връзка с прогнозите. Затова пациентите, при които се потвърди новият вид, могат да си отдъхнат”, съобщи проф. Дойков пред GlasNews.

Според неговите наблюдения сега Делта и Омикрон вървят редом в Пловдивска област. Както в цялата страна, и в УМБАЛ „ Каспела” болните се усилва в всеки минал ден. Заетите интензивни кревати се движат в интервала сред 75 и 80 %.

Надеждите на експерта са Делта от ден на ден да отстъпва, защото с изместването му от Омикрон интензивните кревати ще се освободят.

„ Пациентите с Омикрон са в пъти повече. Потвърждава се изводът, че той е с доста сериозен контагиозен показател, само че протича много по-благоприятно за самия пациент. Мястото на проваляне на Омикрон са носът, носоглътката, фаринкса и до ларинкса. Тоест, той обгръща горните дихателни пътища и протича в границите на една хрема, кашлица, главоболие, отмалялост, доста сериозна болежка в гърлото и от време на време загуба на глас. За разлика от Делта разновидността, който галопираше надолу по бронхиалното дърво и се демонстрираше с пневмония. Пневмонията е тази, която се задълбочаваше и след това преминаваше в доста тежки картини и водеше до смърт”, описа проф. доктор Илиан Дойков. И добави, че Омикрон протича по-леко при имунизираните.

Лечението и при двата разновидността е симптоматично.

Директорът на УМБАЛ „ Каспела” разяснява също, че в множеството лечебни заведения има дефицит на лекари и медицински личен състав. В момента това се усеща още по-силно, защото огромна част от тях са карантинирани поради свои заболели близки. И на процедура здрави медици не са разполагаем в системата на опазването на здравето.

Това е била и една от разискваните тематики по време на извършения през вчерашния ден Областен действен щаб. Според проф. Дойков взетото решение за прекъсване на плановия банкет от четвъртък е рационално. Това ще се отрази удобно, защото хората, които чакат планова интервенция, няма да влизат в лечебни заведения и там да бъдат евентуално инфектирани. А що се отнася до незабавната активност, тя не се лимитира и ще бъде осъществявана.

„ Винаги съм бил оптимист и ми се желае да е истина, че с Омикрон ще завърши пандемията. Прегръщам го с две ръце и в действителност чакам това да е последната вълна. Естествено, ще има и други разновидности на вируса, той няма да изчезне. Ние сме живели с него десетки и стотици години, само че през 2020 година се появи тази подла форма SARS‑CoV‑2. Но отстъпи ли Делта разновидността, просто сме победили този смут, в който живяхме две години”, добавя проф. доктор Илиан Дойков.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР