PCR тестът е само помощен, само асистира, помага на клинициста

...
PCR тестът е само помощен, само асистира, помага на клинициста
Коментари Харесай

Проф. Костов: Диагноза Covid инфекция не се поставя само с PCR тест

PCR пробата е единствено спомагателен, единствено асистира, оказва помощ на клинициста в диагнозата. Не може всеки пациент с позитивен PCR тест да бъде стигматизиран като тежко болен. Диагнозата е комбиниране на признаци, образна диакностика, лаборатория, патогенеза. Това разяснява в " Нашият ден " пулмологът проф. доктор Коста Костов, ръководител на Експертния съвет за битка с Covid-19.

" Бих определил посоката като вярна. Нещата в България напълно не са спокойни – нарастват трагично случаите. Версиите, че в лечебните заведения влизат пациенти, които не са съществено заболели, са несъстоятелни. Необходими са по-строги ограничения. В обществото се случи едно разделяне на скептици и такива, които напълно рационално поясняват данните на протичащото се. И в това значителен дял имат и политиците.

7-8 месеца след началото на пандемията ние спорим за обикновени неща и сме надалеч от науката. Нека да се огъваме пред научните обстоятелства. Няма потребност да стоим изправени пред властта. Ако властта върви паралелно на научните обстоятелства – аз съм " за ", в случай че властта върви против научните обстоятелства – съм " срещу ". "

" Не би трябвало да се вършат взаимни отстъпки. Не можем да вършим поклон към ентусиастите – към футбола, който от дълго време е починал, към кръчмите и нощните заведения, а в това време да стоварваме този тежък товар на гърба на медиците! Политиците трябваше да бъдат по-радикални. Аз не съм за тотално затваряне на страната и изцяло изключване на хората от обществен живот, само че дано да бъдем рационални, дано бъдем пропорционални ", моли доктор Костов.

Маски навън единствено при скупчване, изключване на втори PCR тест, понижаване на карантината на контактни лица до 10 дни

" Разбира се, маските навън беше едно безусловно неуместно решение. Трябва да има уравновесена суровост, с цел да приобщим обществото към ограниченията. Има строги правила, залегнали във всички интернационалните рекомендации: " Маски се носят единствено там, където не е допустимо да се пази отдалеченост ". С други думи – в превоза (във влака, в рейса), на опашката... там, където се събират повече хора. Но да вървиш по улицата и да носиш маска – това беше неуместно. "

Според доктор Костов карантината от 10 дни е подобаваща за безсимптомни пациенти, а по отношение на телефонната медицина, той не пожела да укорява своите сътрудници в общата процедура, тъй като и те са сложени пред редица проблеми.

" Трябва един път вечно да се каже, че това е болест, чиято диагноза не се слага с PCR тест. Той е единствено спомагателен, единствено асистира, оказва помощ на клинициста в диагнозата. Не може всеки пациент с PCR тест да бъде стигматизиран като тежко болен.

Диагнозата е комбиниране на признаци, образна диагностика, лаборатория, патогенеза – това са неща, фундаментални за медицината. Един PCR тест не може да бъде напътствие за диагноза, още повече, че има към този момент въведени лабораторни способи, които могат да диференцират един пациент, рисков за близките – да кажат дали един пациент излъчва инфекциозна доза, или не.

" Да го преведа разбираемо – нескончаем Covid е един комплекс от признаци и недоволства, който продължава след преболедуването. Той се разделя на два интервала – признаци и недоволства след 3 седмици (след изострен Covid), и след 12 седмици (хроничен Covid). Като цяло и двата се назовават нескончаем Covid.

Тук има 4 групи от признаци: Белодробни промени (най-често засегнатите органи) – остава едно чувство за зной, за дефицит на въздух; Неврологични признаци – остатъчно главоболие, зашеметяване, чувство като махмурлук, загуба на обоняние; Когнитивни признаци – паметови разтройства, неустановеност, безизходност, страхово изживяване; Сърдечни патологични промени – възпаления на миокарда... от време на време безсимптомно. Най-често остава едно чувство за уязвимост – т.нар " синдром на хронична уязвимост ". Постепенно той спада до третия-четвъртия месец. 30-40% имат на третия месец по няколко признака в няколко органови системи. Изисква се инсталация, която не е налична на всички места. "

" Прецизната инсталация не е налична в амбулаторната процедура. Тя е налична единствено в две лечебни заведения в България. И тук отново опираме до политиците, които окастриха опазването на здравето, окастриха специалностите, неразбирайки нуждата от тях. И в този момент попаднаха точно в това тресавище... "

Нашето опазване на здравето би трябвало да бъде доста съществено реанимирано – безапелационен е доктор Коста Костов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР