PCI Special Interest Group (PCI-SIG) публикува първия проект на пълните

...
PCI Special Interest Group (PCI-SIG) публикува първия проект на пълните
Коментари Харесай

PCIe 7.0 е почти тук: публикувани са пълните предварителни спецификации на стандарта

PCI Special Interest Group (PCI-SIG) разгласява първия план на цялостните спецификации PCIe 7.0 за обзор от членовете на организацията. Проектът включва всички промени в спецификацията, които ще бъдат направени в PCIe 7.0 спрямо PCIe 6.0. Новата версия на PCI Express към момента се приготвя за цялостното си стартиране през 2025 година.

Стандартът PCIe 7.0 ще предлага пропускателна дарба до 128 GT/s (гигатрансфери в секунда). Това е два пъти повече от тази на PCIe 6.0.

Това значи, че един слот PCIe 7.0 x16 ще може да обезпечи впечатляващата пропускателна дарба от 512 GB/s от процесора до разширителната карта и назад.

Наред с два пъти по-голямата пропускателна дарба спрямо предходния стандарт, PCIe 7.0 ще употребява някои от технологиите, открити в PCIe 6.0, в това число модулация PAM-4 и FLIT (Flow Control Unit) 1b/1b шифроване, което разрешава директна промяна на грешките (FEC) в директните пакети с закрепен размер.

Това прави архитектурата на PCIe 7.0 доста сходна с тази на PCIe 6.0, което може да форсира нейното приемане.

Преходът от PCIe 4.0 към PCIe 5.0 удвои скоростта на трансфер на данни посредством увеличение на честотата на шината. Това наложи свои лични ограничавания, да вземем за пример посредством понижаване съвсем на половина на допустимата дължина на електрическите трасета. Това означаваше, че устройствата за предаване и приемане на сигнала трябваше да бъдат ситуирани по-близо едно до друго, с цел да се подсигурява целостта на сигнала. Това наложи и потреблението на по-дебел текстолит въз основата на по-здрави и скъпи материали в дънните платки.

Интерфейсът PCIe 6.0 още веднъж удвои широчината на честотната лента спрямо PCIe 5.0. Това нарастване обаче пристигна от потреблението на PAM-4 шифроване с NRZ вместо от увеличение на честотата. Така че условията за дължина на електрическите трасета на PCIe 6.0 остават почти същите като при предходния стандарт. В същото време PAM-4 кодирането е по-склонно към неточности, тъй че честотата на грешките в PCIe 6.0 се е нараснала, макар че е добавена директна промяна на неточности (FEC). Това от своя страна понижава ефикасната пропускателна дарба.

В момента се чака окончателните спецификации на PCI Express 7.0 да бъдат оповестени през 2025 година, а всеобщата поява на артикули, основани на тях е планувана за 2028 година. Въпреки това първите устройства с поддръжка на PCIe 7.0 евентуално ще се появят малко по-рано. Разпространението на новия стандарт в началото ще бъде лимитирано основно до пазара на корпоративни и сървърни устройства.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР