Пчелите не само играят съществена роля в нашата околна среда,

...
Пчелите не само играят съществена роля в нашата околна среда,
Коментари Харесай

Европарламентът разисква мерки срещу фалшивия мед

Пчелите освен играят основна роля в нашата околна среда, само че са значими и за стопанска система. Европейският парламент желае ограничения за по-добра отбрана и битка с подправения импорт на мед, оповестява News.bg.
Пчелите опрашват културите и дивите растения, което оказва помощ да се поддържа биоразнообразието. 84% от растителните типове и 76% от производството на храни в Европа зависят от опрашването от пчели. В стопански параметри, това са 14,2 милиарда евро годишно.

Въпреки това, през последните няколко години пчеларите сигнализират за намаляващия брой пчели и пчелни фамилии и колонии. Възможни аргументи за този спад са интензивното земеделие и потреблението на пестициди, неприятното хранене на пчелите, вирусите и офанзивите на инвазивни типове (като Varroa destructor, азиатски стършел, дребен кошерен бръмбар), както и екологични промени и загуба на местообитания.

Комисията по селско стопанство на Екологичен потенциал одобри отчет, в който се приканва за повече дейности за отбрана и по-добра поддръжка на европейския пчеларски бранш. Мерките в отчета включват: Увеличаване на средствата за националните стратегии за пчеларство; Подобряване на здравето на пчелите (например посредством възбрана на нездравословни пестициди, повече научноизследователски или развъдни програми); По-добра отбрана на локалните и районни сортове пчели

В Европейски Съюз има към 17 милиона пчелни кошери и 600 000 пчелари, произвеждащи към 250 000 тона мед всяка година. Европейски Съюз е вторият по величина производител на мед след Китай. Основните страни, произвеждащи мед през 2015 година, са Румъния, Испания и Унгария. Европейски Съюз обаче също внася мед, с цел да покрие вътрешното си ползване, главно от Китай.
Медът е третият най-фалшифициран артикул в света. Европейски Съюз дефинира меда като естествена сладка субстанция и суздава критериите за състава в директивата за меда, учредена на високи стандарти.

Има проблем с продуктите, които би трябвало да дават отговор на тези стандарти. Според проучване на Европейски Съюз, 20% от пробите, взети на външните граници на Европейски Съюз и вносители, не дават отговор на високите стандарти на Европейски Съюз. Това може да се дължи да вземем за пример на прибавен захарен сироп в продуктите или медът е събран прекомерно рано и по-късно изкуствено изсушен.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР