Пчелари ще се присъединят към недоволството на зърнопроизводителите. Мотивите им

...
Пчелари ще се присъединят към недоволството на зърнопроизводителите. Мотивите им
Коментари Харесай

И пчеларите излизат на протест срещу вноса от Украйна

Пчелари ще се причислят към недоволството на зърнопроизводителите . Мотивите им – импорт на пчелни артикули от Украйна , които съгласно тях не дават отговор на условията на Европейския съюз /ЕС/ и се продават доста по-евтино по отношение на родните.

От 13 години варненецът Стефан Стефанов е пчелар , като сега се грижи за повече от 100 кошера. Той споделя пред „ Българска национална телевизия “, че през миналите няколко години развъждането на пчели се е трансформирало в загуба на време . По думите му проблемите са свързани с падащите изкупни цени на меда и високите цени на консумативите .

„ Проблемът е подобен, че отпадна възбраната за импорт на селскостопанска продукция от Украйна – зърно и мед, от което сме изключително пострадали. Цената сега, изкупната, на едро е от 3.20 до 3.80 лв. на кг, до момента в който преди 2-3 години беше 6 лв. и нагоре. С влизането на украинския мед в България цената се срина внезапно, даже не изкупуват нашия мед на едро “ , изясни той.

Стефанов твърди, че медът от Китай и Украйна се представял като подобен от България. Той посочи, че вкусовите качества на задграничния мед са доста по- ниски , защото не се спазвали условията на Европа, за развъждане, отнасяне и лекуване на пчелите. Ползвали се евтини или неразрешени препарати.

Пчеларите ни питат за какво в страни като Унгария, Чехия и Полша има механизми, които пазят земеделците и не позволяват дъмпинг от страна на украински селскостопански артикули.

От сектора са безапелационни, че поради създалата се обстановка, ще има митинг. Представители на 23 български пчеларски организации са удостоверили, че през идната седмица ще стачкуват пред постройката на аграрното министерство.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР