Пчелари излизат на протест, Порожанов уверява, че ще има повече

...
Пчелари излизат на протест, Порожанов уверява, че ще има повече
Коментари Харесай

Пчелари излизат на протест, Порожанов уверява, че ще има повече пари

Пчелари излизат на митинг, Порожанов твърди, че ще има повече пари
Няколко дни остават до огромния митинг, проведен от районните пчеларски организации в Североизточна България, който ще се организира на 10 декември пред постройката на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) в София. Стопаните упорстват за директни заплащания на пчелно семейство и за дотации за опрашването. Пчеларите упорстват и да се уреди трайно субсидиране в бранша в новата Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 година

В отговор на депутатски въпрос земеделският министър Румен Порожанов декларира, че в бъдещата Обща селскостопанска политика на бранш „ Пчеларство" е отредено особено място, поради ролята на пчеларството за реализиране на задачите на ОСП във връзка с околната среда, като се усилва със 70% общия бюджет за Европейски Съюз за осъществяване на национални пчеларски стратегии. От 36 млн. евро бюджетът става 60 млн. евро за 27 страни членки. Порожанов оповестява, че това решение е взето на база значимата роля на пчеларството за околната среда и връзката с новите екологични условия, предава кореспондент на БГНЕС.

Досега пчеларските стратегии се прилагаха на доброволни начала, а в новия интервал ще бъдат наложителни за всички страни членки. Правилата за използване и допустимите ограничения се резервират, както в сегашния интервал. Запазва се и съотношението за финансиране - 50% финансиране от Европейски Съюз и 50% от страните членки. Бенефициентите ще останат същите - пчелари и пчеларски организации на производители.

За България нарастването на бюджета за пчеларство е с 847 352 евро, по отношение на избраните средства за 2019 година (от 1 216 533 евро за 2019 година на 2 063 885 евро годишно), акцентира министърът. Той декларира и че бюджетът за държавните помощи за 2019 година ще се дефинира с решение на Управителния съвет на Държавен фонд „ Земеделие" при започване на годината.
 Румен Порожанов Румен Порожанов / БГНЕС
В рамките на годишния бюджет ще се разпределят средствата, планувани за подкрепяне по всички схеми за държавни помощи и помощи от вида de minimis.

Минималните помощи кардинално се дават при остра нужда за покриване на разноски от друго естество, като главната им цел е, в съответен миг да може да се реагира бързо и навреме на основали се комплицирани или тежки положения за избрани браншове и имат бърз резултат върху земеделските стопани.

Ежегодно в Министерството на земеделието, храните и горите постъпват редица претенции от браншови организации за поддръжка по линия на минималните помощи, които са обект на разглеждане и преценка, защото разполагаемият запас е стеснен, а също по този начин при даването на помощи de minimis следва да се съблюдава самостоятелен и народен таван, показва министърът.

В тази връзка, разпределението на средствата за минимални помощи по съответните посоки ще се реализира с решения на Управителния съвет на Държавен фонд „ Земеделие", след преценка на нуждата и целесъобразността за тяхното даване. В умозаключение, при постъпване през 2019 година на обосновано искане от пчеларските организации и при съществуване на финансова опция, ще бъде прегледано даването на държавно подкрепяне под формата на минимална помощ за аграрни стопани – пчелари, декларира още министър Порожанов. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР