Пазаруването по интернет е удобно - не губите време за

...
Пазаруването по интернет е удобно - не губите време за
Коментари Харесай

Предпазливост трябва и на онлайн пазара

Пазаруването по интернет е комфортно - не губите време за циркулиране по магазините, има огромен избор, постоянно и по-изгодни цени. Затова онлайн търговията непрестанно пораства.

За страдание, не са необичайност и уеб сайтове на неточни търговци. Затова най-важното е, преди да извършите заплащане е да се убедите, че фактически насреща съществува търговец и той е в положение правилно да ви даде предлаганата стока или услуга, поучават специалистите от Комисията за отбрана на потребителите.

За да се предпазите от нелоялни практики, въпреки всичко отделете време за авансово изследване.

За офертата и търговеца би трябвало всичко да ви е ясно. Не се оставяйте да бъдете подведени от позитивни мнения на сякаш клиенти - някои недобросъвестни търговци сами си хвалят продуктите, които оферират.

Преди да плащате и да попълвате персонални данни в интернет магазин, твърдо се уверете, че адресът на уеб страницата стартира с https:// (S значи сигурност) и има иконка на катанец в долния десен ъгъл на лентата на браузъра. Това значи, че връзката е криптирана и вашите персонални данни са предпазени.

От значение е къде се намира уеб сайтът. Домейнът на уеб страницата не значи автоматизирано, че магазинът е ситуиран в съответната страна. Например в случай че уеб сайтът има в адреса си co.uk, не е наложително той да е основан във Англия. Някои уеб сайтове имат и местни версии на български език, което може да ви заблуди, че пазарувате от роден търговец, а компанията да е зад граница.

Добре е да потърсите уеб страницата в публично налични бази данни, където да ревизирате компанията, която го е записала (например в who.is). Ако уеб сайтът се намира в страна-член на Европейски Съюз, Исландия и Норвегия, потребителите могат да употребяват правата и отбраната, които са им обезпечени в границите на общността. Ако купувате артикули отвън Европейски Съюз, може да се наложи да платите в допълнение мита, налози или такси за импорт.

Полезно е да знаете дали онлайн магазинът е показал и физически адрес, където е записана компанията и където може да се върне стоката, в случай че не ви хареса. Законодателството в България и в Европейски Съюз задължава онлайн търговците да разгласят на уеб страницата си пощенски адрес, имейл, способ на заплащане и метод на доставка, както и изискванията, при които може да се върне продуктът в избрания за това интервал от 14 дни.

Грешка е да не прочетете общите условия, колкото и да е досадно. Не пропускайте и дребния шрифт, тъй като там може да бъде заложено обвързване за заплащане, без да го желаете.

Детайлите са значими при избора. Когато сравнявате цените на артикули или услуги, обърнете внимание дали те включват всички такси и разноски за доставка или монтаж да вземем за пример.

Винаги плащайте по предпазен метод. В България е изключително известно заплащането посредством натрапен платеж, само че някои уеб сайтове в чужбина не го оферират. Най-сигурно е заплащането с кредитна карта, тъй като при положение на машинация или в случай че стоката въобще не дойде, може да оспорите трансакцията благодарение на вашата банка.

Като не ползвате интернет през обществени или споделени мрежи, сте по-добре предпазени.

Специалистите поучават да не попълвате онлайн пинкода на дебитна или кредитна карта, нито да изпращате сходна информация по имейл.

Разумно е да пазите всички документи, свързани с поръчката, в това число да извършите скрийншот на другите ѝ стадии. Това ще ви помогне да отбраните правата си при възможни нарушавания от страна на онлайн търговеца. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР