Пазарният дял на Lenovo Group на българския пазар е 27,5%,

...
Пазарният дял на Lenovo Group на българския пазар е 27,5%,
Коментари Харесай

Lenovo за първи път отчита 50 млрд. долара годишни приходи

Пазарният дял на Lenovo Group на българския пазар е 27,5%, което се вписва в нормалните ставки за компанията, вариращи сред 27% и 35%. Това показване на компанията у нас е доста над междинното равнище в световен мащаб, където пазарният ѝ дял за 2017 година е 23,4%. Това разгласи Йовко Атанасов, кънтри управител на Lenovo за България и Македония, по време на представянето на финансовите резултати за миналата фискал на година.

В международен мащаб, Lenovo Group регистрира повече от трикратно нарастване на облагата си на тримесечна база, а продажбите на лични компютри доста са надхвърлили упованията на борсовите анализатори.



Финасови резултати

Нетната облага на Lenovo през тримесечието, завършило през март, доближава 118 милиона $ спрямо осреднени упования от 91,4 милиона $. Преди година облагата на китайската компания е била 33 милиона $. През последното тримесечие облагата на организацията е скочила с 10%, до момента в който на годишна база с 13%. В действителни цифри това значи, че компанията е генерирала облага от 597 млн. $, при загуда от 189 млн. $ единствено година по-рано. Като цяло в границите на последната фискална година за първи път софтуерната компания надскача 50 милиарда $ годишни доходи

Групата за интелигентни устройства (Intelligent Devices Group/IDG) продължава да е водач в промишлеността. Благодарение на Smart IoT тактиката на Lenovo, бизнесът регистрира съвсем двуцифрен напредък (9,9%) за цялата финансова година и над двойно нарастване на облагата преди данъчно облагане (109%) на годишна база до $1,843 млн. за същия интервал.

Групата за лични компютри и смарт устройства (Personal Computer and Smart Devices Group), едно от двете бизнес поделения на IDG, регистрира рекордни доходи за цялата финансова година в размер на $38,5 милиарда и облага преди данъчно облагане на стойност $1,98 милиарда. Благодарение на нововъведенията Lenovo е #1 компанията за произвеждане на лични компютри в света (според IDC) с рекорден пазарен дял от 23,4% за финансовата година. Компанията продължава да е най-бързо разрастващата се измежду топ 5 на играчите в сектора (+9,5% на годишна база). Предизвикването на статуквото и преосмислянето на форм-фактора и потребителското прекарване докара до голям брой софтуерни пробиви през миналата финансова година, изключително известието на 13 май за първия в света личен компютър със сгъваем екран.

Второто бизнес отделение на IDG - Групата за мобилен бизнес (Mobile Business Group/MBG) – регистрира нарастване на облагата преди данъчно облагане с $464 млн. на годишна база и излиза на облага през втората половина на годината, с помощта на ясния фокус върху подбрани пазари, конкурентния продуктов портфейл и контрола на разноските.

Приоритетните райони записват бърз напредък, в това число рекорден дял от 17,6% в Латинска Америка. В Западна Америка размерът на продажбите изпреварват растежа на пазара с 59,2 пункта, а в Китай – със 185,8 пункта. В останалата част на света облагата бележи съществено усъвършенстване и е знак за завръщане към напредък.

Data Center Group/DCG/ регистрира най-бързия напредък на годишна база от придобиването на сървърния бизнес на х86. Приходите нарастват с рекордните 37% до $6,02 милиарда за цялостната финансова година. Най-сериозен принос за мощното показване има бизнесът с хипермащабната и софтуерно дефинирана инфраструктура, където приходите нарастват надлежно с 240% и 96% на годишна база.

“Към момента, главният бизнес на компанията са персоналните компютри и умните устройства, които генерират 39 милиарда $ от приходите или 87% през последното тримесечие. Всички останали посоки до неотдавна се възползваха от облагата на тази категория, с цел да продължат своята промяна и развиване. Но към този момент това е в историята и оттук насетне тези сегменти също генерират облаги за компанията”, изясни Йовко Атанасов, добавяйки, че като световна компания, която оперира на 180 пазара, все още към нея не са отправяни никакви закани за налагане на наказания и рестрикции.

По думите му след няколко придобивания, сред които и това на мобилната дивизия на Motorola, Lenovo постанова редица промени в продуктовата си гама и цялостнта си тактика, фокусирайки се върху избрани пазари. Компанията назовава новата си тактика 3S - smart IoT (висчки хардуерни устройства за крайните потребители), smart infrastructure (основата за развиване на IoT и AI) и smart verticals (решения, разработвани по вертикалите, катокъм момента те главно са ориентирани към азиатските пазари).

Тенденции

Иначе районният управител на Lenovo за България и Македония обърна внимание на някои трендове, засягащи както световния, по този начин и локалния пазар.

“За общия PC пазар, който се разделя на две – за крайни клиенти и за бизнес консуматори - има промяна в границите на 10-12%. При първата група се вижда спад от 20-22%, до момента в който при вторите всяко тримесечие се следи растеж от към 10%. Тези трендове не са по никакъв начин инцидентни. На първо място, динамичността на работното място се промени. Много компании желаят да усъвършенстват своите разноски и процеси. Заради това от обичайния десктоп към този момент се минава към мобилните компютри.

Тенденцията за изнасяне на работните места отвън офиса също има въздействие. Става дума за работа от къщи или от споделени офис пространства. Ползването на устройства в къщи влия отрицателно на продажбите на компютри за крайните консуматори. Като цяло това е устойчива наклонност в последните години”, безапелационен е той.

Друга световна наклонност е обвързвана с модела DaaS (Device-as-a-Service). “Всяка една компания желае да понижи закрепените си разноски. Затова и методът Устройството-като-услуга, който е един тип лизинг, набира все по-голяма известност. Устройствата се дават с присъединяване на самия производител, като конфигурациите се вършат според от условията на клиента и по отношение на нея се пресмята цената. Lenovo бележи 300% растеж в този сегмент всяко тримесечие. В България този модел още прохожда, защото той е умислен главно за пазари, където производители оперират непосредствено, а не посредством трети страни”, изяснява Йовко Атанасов.

Относно обстановката в България, той беше безапелационен, че се следят някои отрицателни трендове, главната от които са свързани с просветителната система и нереформираните обществени браншове. “Това въздейства на всички ИТ компании в промишлеността. Дигиталното наличие навлиза доста постепенно в образователната стратегия. Няма единна политика, а това по някакъв метод измества потребността от по-сложни устройства в учебните заведения, което в допълнение стеснява пазара. Ние сме предложили доста пъти помощ в тази посока, само че към момента удряме на камък, когато става дума за иновации”, изясни още районният управител на Lenovo за България и Македония.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР