Пазарната капитализация на най-големите технологични компании в САЩ намаля значително

...
Пазарната капитализация на най-големите технологични компании в САЩ намаля значително
Коментари Харесай

ИТ секторът с признаци за край на експлозивния растеж

Пазарната капитализация на най-големите софтуерни компании в Съединени американски щати понижа доста в края на предходната седмица, антирекордът принадлежи на Фейсбук

Сривът в акциите на Фейсбук дърпа целия софтуерен бранш надолу, търговците се отървават от скъпи бумаги, очаквайки края на ерата на избухлив напредък на ИТ колосите

Акциите на най-големите софтуерни компании поевтиняха доста , сочат данните от борсовата търговия в края на предходната седмица. Основните американски борсови показатели завършиха търговията на минус, обиден и от колапса на софтуерния бранш . Негативната наклонност се оглавява от Фейсбук и Twitter.

Капитализацията на най-големите софтуерни компании в Съединени американски щати понижа доста в четвъртък и петък. Стойността на Фейсбук падна с повече от $120 милиарда (почти 20%) – до $504 милиарда, което е нов анти-рекорд в историята на американския фондов пазар.

Сривът на най-голямата обществена мрежа е резултат от непрекъснатото понижаване на рентабилността на компанията и разочароващите прогнози на специалистите. От началото на годината маржът на Фейсбук падна с 13% (до 44%), а до края на 2018 година може да падне с още 9% (до35%).

Един от най-значимите фактори, които оказват отрицателно въздействие върху рентабилността на Фейсбук, е непрекъснатото повишаване на разноските за развиване на платформата. Дълго проточилият се скандал с Кеймбридж Аналитика и стягането на европейското законодателство вследствие на GDPR (регламента за отбрана на данните) принуди управлението на компанията да харчи милиарди за възстановяване на сигурността на мрежата.

Друга значима причина за спада в рентабилността на Фейсбук е забележителното закъснение на темпа на напредък на новите консуматори. През второто тримесечие средномесечният брой на потребителите на обществената мрежа в Европа освен не нараства, само че следва наклонност на спад: Фейсбук аудиторията е намаляла с 1 милион консуматори. В Съединени американски щати този индикатор е покрай нулата.
още по тематиката
Това не е изненадващо, защото обществената мрежа съвсем изцяло е превзела пазарите на развитите страни. Понастоящем Фейсбук аудиторията в Европейски Съюз и Съединени американски щати обгръща повече от 90% от пълнолетното население.

Фейсбук дърпа целия софтуерен бранш надолу. В края на предходната седмица основните американски борсови показатели завършиха търговията на минус -търговците се отървават от скъпи бумаги, очаквайки края на ерата на избухлив напредък на ИТ колосите.

Микроблогърската обществена мрежа Twitter „ пое щафетата ” от Фейсбук с внезапно рухване на цената й – с 19% след издание на тримесечния доклад. Фактор, който „ плаши ” вложителите, е спадът в междинната месечна публика на платформата. За отчетния интервал тя възлиза на 335 милиона консуматори, или с 1 милион души по-малко. Рязкото понижаване на броя на потребителите е обвързвано евентуално със скорошната акция за унищожаване на подправените сметки в Twitter.

Според някои специалисти, Twitter няма повече механизми за увеличение на аудиторията. Такова е мнението, да вземем за пример, на Бенджамин Шактер, анализатор в Macquarie Group.

Акциите на електронния колос Intel поевтиняха с 8,3%, в резултат на разочароващите данни за продажбите на процесори за центрове за данни и облагата на акция. В допълнение, известие на компанията, че производството на нови чипове по 10-нанометров софтуерен развой няма да стартира по-рано от втората половина на идната година, накара някои анализатори да намалят прогнозите си за напредък на активите на Intel. Така да вземем за пример, Credit Suisse намали годишната цел на скъпите бумаги на компанията с 10,8%, а Stifel – с 13,3%.

Същевременно акциите на AMD, различен огромен производител на чипове и главният съперник на Intel, нарастнаха 5,2%. Ролята на „ избавително въже ” на софтуерния бранш изигра и онлайн търговецът Amazon, чийто акции прибавиха 4,23% към цената си, вследствие на по-оптимистична прогноза за оперативната облага през третото тримесечие в размер на $1,4-2,4 млрд.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР