Пазарджишкият имам ще чака вкъщи ново дело за проповядване на

...
Пазарджишкият имам ще чака вкъщи ново дело за проповядване на
Коментари Харесай

Ахмед Муса, осъден за радикален ислям, излиза предсрочно, работел в затвора съвестно

Пазарджишкият имам ще чака у дома ново дело за проповядване на религиозна ненавист
Процесът потегля изначало след тъжба на 12 подсъдими - Върховен касационен съд го връща поради преднамереност на прокурора

След шест години, три правосъдни инстанции, стотици часове правосъдни съвещания, десетки експертизи, разпити на очевидци и пледоарии мегаделото против имама от Пазарджик Ахмед Муса Ахмед и 13 негови сподвижници за проповядване на религиозна ненавист и верска непоносимост, за прославяне на ислямска война и ИДИЛ би трябвало да стартира изначало.

Това разпореди преди седмица тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС). Той анулира решението на Апелативен съд - Пловдив, поради процесуални нарушавания и предубедеността на прокурора. Магистратите връщат делото за ново разглеждане от различен състав на Пазарджишкия съд.

От всички 14 обвинени по делото единствено Ахмед Муса Ахмед е зад решетките.

През април 2019 година Върховен касационен съд удостовери присъдата му от 1 година затвор по различен развой - така наречен имамско дело. Към това беше прибавена за дейно осъществяване и 3-годишна условна присъда с 5-годишен изпитателен период от 2004 година за проповядване на коренен ислям. Пазарджишкият имам би трябвало да излезе от пандиза в Стара Загорапрез септември, защото работел съзнателно, заяви юриста му Елвира Панкова.

Делото във Върховен касационен съд беше формирано по касационни тъжби на 12 от общо 14 подсъдими.

Най-тежкото наказване - 8,5 година затвор и санкция от 9500 лева, е за Ахмед Муса, посочен от обвиняването за уредник и началник на грапата. Останалите 13 подсъдими са с ефикасни присъди от 2 до 3 година и шест месеца затвор, като и с санкции от 6000 до 7000 лева

Единствената жена в процеса - Александрина Ангелова от смолянското село Старцево, беше наказана на 2 година и 6 месеца затвор - условно, с изпитателен период от 4,5 година и би трябвало да се среща с пробационен чиновник.

До процеса се стигна, откакто през ноември 2014 година при огромна интервенция на ДАНС в Пазарджик, Пловдив, Асеновград и смолянско село 14-те лица бяха арестувани и упрекнати в другите закононарушения, осъществени през 2013- 2014 година

Започналият през февруари 2016 година в окръжния съд на Пазарджик развой висеше на косъм, откакто арбитър Кристина Пунтева три пъти връща обвинителния акт на прокурор Недялка Попова поради позволени процесуални нарушавания. Според обвиняването имамът Ахмед Муса Ахмед е проповядвал непрестанно измежду свои почитатели в Пазарджик, Пловдив и Асеновград верска непоносимост и ненавист. Проповедите си пазарджишкият имам разпространявал и посредством видеоклипове и по Интернет в обществените мрежи, които по този метод достигали до сподвижниците му в чужбина. В тях той призовавал към война с друговерците и възхвалявал  “Ислямска държава ”

Според очевидци - очевидни и скрити, Ахмед Муса намерено говорел, че в случай че се наложи, “братята ” би трябвало да са подготвени да отидат в Сирия и да се бият на страната на ИДИЛ. Личният му профил в обществената мрежа изобилствал със фотоси и клипове от негови прояви на тържества и религиозни сбирки, където театралничил със знамето на ИДИЛ и правел присъщия жест с вдигнат пръст, считан за знак на ислямистите.

Освен това през разнообразни интервали в дома на Муса са гостували мюсюлмани от Босна и Херцеговина и Сърбия, на които е оказвана помощ при прекосяването на страната ни на път към Сирия. В хода на следствието са открити и контактите му с терористична формация, основана в Линц - Австрия, документирани от тамошните специфични служби и прокуратура. Със средства, събирани измежду мюсюлманите, са били направени фланелки, флагове, шапки и други пропагандни материали с логото на терористичната формация, които се раздавали и са били носени от вярващите в няколко области. Част от тези материали са открити при претърсванията в домовете на обвинените при интервенциите на ДАНС и прокуратурата.

Освен това Ахмед Муса разпорежда на обвинената Александрина Ангелова да направи превод на български на неразрешената в доста мюсюлмански страни книга “Вероотстъпничество ”. Над 1000 екземпляра от книгата са открити при обиск в дома на обвинения Стефан Александров, който живее наоколо до джамията “Абу Бекир ” в ромския квартал на Пазарджик, където е било едно от главните места за разпространяването ѝ.

В хода на процеса прокуратурата защитаваше обвинителната си теза, че и останалите обвинени са пропагандирали видеоматериали, фотоси, проповеди, шапки, флагове, фланелки концепциите на радикалния ислям, верската ненавист и са възхвалявали ислямската война и ИДИЛ.

Всичко това обаче беше атакувано от юристите на обвинените. В жалбите им до Върховен касационен съд се показва, че няма доказателства за проповядване на религиозна ненавист, че муджахидинският жест с вдигнат показалец значи Единобожието, не е конкретизирано къде е изработен този жест и против кои групи хора е ориентиран, с цел да всява ненавист. Вещите с логото на “Ислямска страна ” пък били купени от Турция за женитба - с комерсиална цел, а не за пропагандиране на война.

В жалбите си юристите нападат непосредствено и прокурора по делото Недялка Попова поради преднамереност и акцентират, че тя е отстранена от делото повече от година преди края на процеса. В тази връзка в решението си висшите магистрати акцентират:

“В касационните тъжби се навеждат възражения за позволени основни нарушавания на процесуалните правила, довели до ограничаване на правата на подсъдимите

Въпреки претенциите на сезиращите страни и за нарушаване на материалния закон, и за неправда на наложените санкции, следва да бъдат разисквани, преди всичко, изказванията за позволени основни процесуални нарушавания, защото при сходна констатация би се обезпредметило произнасянето по останалите наведени от страните доводи. ”

В решението на Върховен касационен съд също така се акцентира, че въззивният апелативен съд в Пловдив не е анализирал решението на Пазарджишкия съд и напълно го е удостоверил, без да отговори на подадените възражения на отбраната. Не е оспорил и експертизи, направени от движимости лица, които не са имали съответния ценз за това. Подчертава се и предубедеността на прокурора Недялка Попова, която е изготвила обвинителния акт по делото.

В последна сметка висшите магистрати установяват, че на процедура актът на окръжния съд в Пазарджик страда от липса на претекстове - процесуално нарушаване от категорията на значителните и безусловно съображение за неговата анулация, което е следвало да бъде сторено от апелативния съд в Пловдив.

“Без коментар. Мога доста да приказвам, само че не е редно, тъй като към този момент не съм в системата ”, съобщи за “24 часа ” някогашната прокурорка Недялка Попова, която в този момент е пенсионерка и юрист.
Адвокат Елвира Панкова: Правото на отбрана бе отнето на обвинените
- Адвокат Панкова, по какъв начин ще коментирате решението на Върховен касационен съд за връщане на делото в начална фаза?

- Върховен касационен съд връща делото главно поради установени процесуални нарушавания, за които пледирахме в границите на целия развой.

- Как ще процедирате в един нов правосъден развой?

- Още на първото съвещание ще желаяме връщане на делото в досъдебното произвеждане и правене на нов обвинителен акт. В досегашния обвинителен акт не са прецизирани обвиняванията и е отнето правото на отбрана на обвинените. Затова ще желаяме ново досъдебно произвеждане и нов обвинителен акт.

- Какво става с вашия подзащитен Ахмед Муса Ахмед?

- По мои сметки той ще изтърпи наказването си по друго дело в пандиза в Стара Загора през септември, тъй като работи. Ще желаяме предварително условно освобождение, тъй като има положително държание и е награждаван от управата на пандиза.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР