Пазарът за недвижими имоти преживя пълна парализа през двата месеца

...
Пазарът за недвижими имоти преживя пълна парализа през двата месеца
Коментари Харесай

По-консервативно финансиране, по-малко имотни сделки, спад в цените с 10-15% - добре дошли в пазара на купувача!

Пазарът за недвижими парцели претърпя цялостна парализа през двата месеца на карантина, само че от началото на май и купувачите, и продавачите се връщат на него, всеки със своите упования. Има ли парцели, паднаха ли цените, банките дават ли финансиране - това пробваха да обобщят изпълнителните шефове на водещите организации за недвижими парцели в България на уебинар под мотото “Макроикономика, парцели, заеми – накъде след COVID-19?”, извършен в четвъртък.

“За един нощ от пазар на продавача влязохме в пазар на купувача”, заключи Страхил Иванов, изпълнителен шеф на Явлена. Според наблюденията му купувачите за първи път от доста време са в преобладаваща позиция и могат да слагат и реализиран своите условия.

Повечето банки не трансформираха услугите и изискванията си. Иска се малко повече личен запас - преди можеше да се комбинират потребителски и ипотечен заем и да се купи парцел без себеучастие, до момента в който в този момент човек би трябвало да разполага с към 20% приблизително от продажната цена, с цел да купи. Има краткотрайни ограничавания за купувачи, които работят в някои рискови браншове, както и за финансиране на парцели в градеж. Досега беше допустимо финансиране още на Акт 14, към този момент множеството банки, въпреки и не всички, избират Акт 15 или Акт 16, описа Антон Андонов, притежател на организация за недвижими парцели Ера, която има офиси в 39 страни и представител на Асоциацията на кредитните медиатори в България (АКПБ).

Тази консервативност на банките незабавно беше обезвредена от строителните бизнесмени, които приспособиха схемите на заплащане за парцел ново строителство, като чакат 10-20% при прелиминарен контракт, а останалата част от стойността на парцела на Акт 15 или 16, изясни Андонов.

“С изключение на сътрудниците от Германия, които видяха, че има настройка за спад в цените на парцелите, всички останали са на мнение че даже ще има първичен кратковременен засилен интерес към покупко-продажби. Пазарът беше неподвижен за два месеца и е обикновено да има къс пик. Какво ще стане след него - до края на годината чакам по-малко покупко-продажби и по-ниски цени, поради неизвестността, която хората усещат”, показа Антонов.

По данни на АКПБ през април ипотечните заеми са спаднали с 25%, а потребителските - с 55% по отношение на месеците от първото тримесечие на 2020.

“Отчасти повода е административна, тъй като доста от институциите не издаваха документи или периодите за издване бяха удължени”, разяснява Полина Стойкова, изпълнителен шеф на Bulgarian Properties. По думите й най-лошото за бранша с парцели е зад тила ни. “Просто 2020 ще бъде 10 месеца, а не 12”, добави тя.

Нито една от организациите не регистрира спад в броя предлагани парцели. Усещането, че офертите са намалели е по-скоро разследване на понижени рекламни бюджети във време, в което нямаше огледи, в сравнение с действително изтеглени от пазара парцели.

Най-търсени сега се оказаха къщите, селските парцели и ваканционни жилища - пазар, на който през последните години нямаше огромно придвижване.

Хората желаят къща на 30-ина километра освен от София, само че от всички огромни градове, в случай че може с по-малко съседи и с повече зеленина и независимост, показа специалистите в сектора.



Подобна е картината в бранша с първокласни парцели. “През април видяхме 50% спад на купувачите и 30% по-малко трафик към сайта ни, само че през май ползата се връща. Купувачите оставят повече депозити даже по отношение на същия интервал на предходната година, само че упованията им са да реализират понижение на цената с 30%. Не имам вяра, че това ще се случи, тъй че ще върнем доста от тези депозити и по тях няма да има договорка. По-реално е да договорим 10-15% отстъпка, разяснява Весела Илиева, изпълнителен шеф на Unique Estates. По думите й първокласният сегмент реагира по-бавно и първо се е събудил сегментът “наеми”, тъй като доста българи са се върнали от чужбина и търсят място, където да останат.



“Пазарът има потребност от време да се балансира, всички би трябвало да се пренастроим”, разяснява Илиева. Агентите й записват засилен интерес към средносрочни наеми - клиентите желаят къща за три месеца в Бояна или на първа линия на българското черноморие, а наемодателите към момента са с настройка да отдадат най-малко за година, би трябвало им време да свикнат с мисълта за по-краткосрочни наеми въпреки и на по-добра цена.

В първокласният сегмент не следим спад в предлагането, по-скоро имаше притежатели, които разбираемо не желаеха да организират огледи по време на карантината. Нещо повече - появиха се парцели, които са купени за отдаване през airbnb, които в този момент стоят празни и притежателите им обмислят да продават, показа Илиева.

Интересна специфичност е фактът, че се промени профилът на купувача. Миналата година имахме милениъли, а в този момент обслужихме доста повече купувачи на възраст над 50г. Те са претърпели един път обезценяване на лв. и бързаха да си вложат парите, показа усещанията си Гергана Бахчеванова, изпълнителен шеф на Адрес Недвижими Имоти. По думите й множеството покупко-продажби отвън София са осъществени без банково финансиране. “В София личните спестявания рядко стигат за покупка, тъй че се употребяват ипотеки, само че броят им понижа доста. По време на карантината към 36% от покупко-продажбите бяха с заем, по отношение на 60% от покупко-продажбите, финансирани с ипотека през предходните месеци.

Тя също се съгласи, че упованията за спад в цените от 25-30% не се удостоверяват, само че продавачите и наемодателите са склонни на отстъпки от 10-15%.

Не толкоз добре наподобяват прогнозите за пазара на офис площи и магазини. Строителните бизнесмени също очевидно към този момент подхождат внимателно към този сегмент и през първото тримесечие на 2020 няма издадени разрешителни за градеж на нови административни здания в никой от огромните градове, като се изключи Пловдив.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР