Пазарът в Пловдив прелива от оферти, но се оказва, че

...
Пазарът в Пловдив прелива от оферти, но се оказва, че
Коментари Харесай

Трябва ли да си милионер, за да отглеждаш две деца в Пловдив? Да, ако искаш апартамент с три спални

Пазарът в Пловдив прелива от предложения, само че се оказва, че предлаганите парцели са еднотипни и не дават отговор на виталните нужди на огромен дял от фамилиите. 
Прочетете още
Трябва ли да си милионер, с цел да имаш две деца, които да имат независими стаи? На този въпрос търсим отговор, откакто направихме опит да си потърсим жилище с три спални в Пловдив. Три обособени стаи са нужни, в случай че имаме две деца, изключително разнополови и желаеме всеки да има персонално пространство. Оказва се обаче, че това е съвсем задача невъзможна. 

Първо, на пазара жилищата с повече от две спални са извънредно малко на общия декор от двустайни и тристайни. При остарялото строителство това са най-вече етажи от къщи или преправени жилища с усвоени тераси и промяна на предназначението на други стаи, при които квадратурата е дребна. Третият вид е мансардни етажи и мезонети в кооперации, строени след зората на демокрацията. При новото строителство сходни жилища са малко и в случай че ги има цената им е извънредно висока, тъй като заемат последните етажи на постройките. 

Проверка на TrafficNews демонстрира, че минималният бюджет единствено за закупуване на такова жилище е към 200 000 евро. Предлаганите парцели на тази цена обаче са за главен ремонт, за който би трябвало да се отдели бюджет от още най-малко 50-60 хиляди евро. Имоти ново строителство от този тип са най-малко 250-300 000 евро. От 400 000 евро пък стартират жилищата, които са ремонтирани /с довършителни дейности/ и обазаведени. Цените минават даже 600-700 хиляди евро или надалеч над 1 милион лв.. 

Заради непостижимите суми за парцел с три спални, огромна част от фамилиите са принудени да употребяват дивана в хола за родителска спалня. 

Имотният пазар за милионери не е по никакъв начин озадачаващ, поради данните, които Евростат разгласи преди часове. България е на второ място в Европа по най-бързо оскъпяващи се жилища. През второто тримесечие на тази година растежът у нас по отношение на същия интервал на предходната година е 10,7%. Пред България е единствено Хърватска, където повишаването е 13,7%. 

В Европейски Съюз и еврозоната жилищата са отбелязали първия си годишен спад от първото тримесечие на 2014 г, въпреки и с малко - 1,1%.  В различен показател, съставян всяко тримесечие от консултантската компания Knight Frank, България е на девето място измежду най-бързо растящите жилищни пазари в света.

За едно тримесечие цените на жилищата в страната ни са нарастнали с 4,3%, като в Европейски Съюз единствено Литва регистрира по-голямо повишаване с 5,1% през второто тримесечие, а Естония е на трето място с растеж от 3,8 на 100, регистрират от Евростат.



Жилищата у нас са поскъпнали със 75% от 2010 година насам

Евростат разгласява и по-дългосрочна статистика за изменението на цените на жилищата сред 2010 година и второто тримесечие на 2023 година За този 13-годишен интервал цените на жилищата в България са нарастнали със 75%, а наемите са нагоре с към 30 на 100. Това е над междинния растеж на равнище Европейски Съюз както на цените на жилищата (+46%), по този начин и на наемите (+21%).

  Процентно изменение на цените на жилищата и на наемите в Европейски Съюз сред 2010 година и второто тримесечие на 2023 година Графика: Евростат
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР