Пазарът на труда се променя постоянно — с още по-голяма

...
Пазарът на труда се променя постоянно — с още по-голяма
Коментари Харесай

Кои са най-желаните умения от работодателите днес? Говори експертът

Пазарът на труда се трансформира непрекъснато — с още по-голяма мощ това изказване важи през днешния ден, когато автоматизацията заплашва да унищожи милиони нископлатени работни места, които ще бъдат заети от роботи. За да останем в крайник с времето и мечтани за работодателите, би трябвало да покачваме квалификацията си непрекъснато.

" Преди пътят беше елементарен и идентичен за всички: отиват в университет и по-късно си намират работа и, всекидневно, когато намерят своето място, образованието завършва там. Преди 30-40 години беше огромна необичайност образованието и придобиването на нови умения да продължи ", уточни пред лекар Константин Кирицис, преподавател и специалист по развиването на интернационалните обучителни стратегии към Академиите на PwC в Централна и Източна Европа.

" Сега хората са като приложения, като програмен продукт — би трябвало да са сме в крачка с последните трендове и това се трансформира в проблем, тъй като имаме условия в кариерата, които се трансформират в действително време — всеки час, всеки ден, всяка седмица, всеки месец би трябвало да усещаме, че знаем всичко нужно ", безапелационен е той.

По думите му, на всяка година и половина хората би трябвало да се образоват и да получават нови умения 20-30 часа.

Най-желаните умения от работодателите през днешния ден не престават да са така наречен " меки умения ". " Всичките ни проучвания измежду основни шефове, които вършим, резултатите от тях, постоянно се концентрират сред баланс сред механически умения и меки умения. Ако ме попитате кое е по-важно, ще бъда почтен и ще кажа, че това са меките умения. Много по-трудно е да научиш някой по какъв начин да слуша, или на маниери, по какъв начин да има емпатия, да комуникира добре, по какъв начин да направи презентация — това е по-трудно в сравнение с да обучиш някого на нова технология или по какъв начин да разбере счетоводните стандарти. Може и да звучи по-трудно, само че не е. Уменията, които получаваме от родителите си, когато сме млади, те са нещата, които търсим. И в случай че попитате който и да е измежду основните изпълнителни шефове по света, той ще ви каже, че меките умения са тези, които са най-важни ", споделя Кирицис.

Той слага на първа място връзката като най-важно умеене. На второ място е способността да подреждаме деня си и да се вписваме в периоди.

Големите корпорации към този момент демонстрират, че университетското обучение — въпреки и плюс — не е сериозно значимо, с цел да получите добре платена работа. " Може и да звучи необичайно, само че ще ви кажа, че IBM в последните проучвания споделя, че наема хора без обучение, мисля 17%, те не изискват, тъй като ще ви обучат там ", показва той.

За висше обучение Кирицис въпреки всичко предлага дисциплинираност, обвързвана с цифровия свят. " Сега всичко се прави цифрово, по тази причина би трябвало да разбирате по какъв начин да употребявате технологиите, по какъв начин да употребявате най-хубавите принадлежности, по какъв начин да презентирате технологиите и по какъв начин да дигитализирате това, което вършиме, и също така да познавате бизнес моделите. И софтуерният бранш предлага тези неща. Затова дисциплини като разбор на данни, осведомителни технологии, инженерство, те постоянно ще бъдат обещаващи. Но това не значи, че другите сигурно няма да бъдат. Моят фокус би бил, бих насочил моите деца натам, към дисциплини, които са свързани с данни, с облачни услуги, с блокчейн — по какъв начин да употребяват тези неща през днешния ден, с цел да основат бизнес модел и да се оправят добре в една компания ", разяснява той.

Целият диалог гледайте във видеото.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР