Пазарът на труда днес е по-динамичен от когато и да

...
Пазарът на труда днес е по-динамичен от когато и да
Коментари Харесай

10 неща, които служителите искат от своя шеф

Пазарът на труда през днешния ден е по-динамичен от по всяко време било, което значи, че мениджърите са изправени пред редица провокации при назначението и запазването на най-талантливите чиновници. По тази причина в този момент е допустимо най-хубавият миг да продължите развиването си като началник и да се уверите, че управническият ви метод кара хората да желаят да работят за вас.

За да постигнете този резултат, би трябвало да знаете какво тъкмо чакат чиновниците ви от вас и да извършите някои от техните най-важни претенции. Ето и 10 от тях:

1. Искат да задавате ясни и съответни цели

Това е предписание номер 1. Най-важното нещо, което може да дадете на вашите чиновници е възприятие за смисъл от работата, която правят, и цел, която да преследват.

2. Искат да разбирате от нещата, за които говорите

Няма потребност да бъдете специалист по всичко. Всъщност, въобще не би трябвало да бъдете подобен, тъй като е доста по-добре да назначавате специалисти по всеки аспект от работата, които да ви оказват помощ с нещата, от които не разбирате. Въпреки това, би трябвало да имате едно несъмнено равнище на подготвеност по всеки въпрос, които визира вашата работа и тази на екипа ви. Достатъчно е да можете да покажете на вашите чиновници, че разбирате какви са техните потребности и че полагате старания, с цел да им осигурите средствата и инструментите, които ще им разрешат да разкрият цялостния си капацитет.

3. Искат да почитате времето им

Можете и би трябвало да желаете от чиновниците си да реализират велики неща. Вашата работа е да ги мотивирате да бъдат най-хубавото си Аз и да работят за постигането на тези амбициозни цели, за които говорихме в първото предписание. Същевременно с това обаче не би трябвало да забравяте, че хората имат живот отвън офиса. Те се нуждаят от работни графици, които са съобразени с техния метод на живот и със характерните условия на всекидневието им, както и от началник, който ги почита задоволително, с цел да не губи тяхното време.

4. Искат да им зададете ясни цели

Когато всичко е приоритет, в действителност нищо не е приоритет. Най-добрите ви чиновници желаят да знаят кои задания смятате за предпочитани, с цел да могат да се концентрират върху най-важното. Те също по този начин желаят да бъдете поредни в тези си решения и да не сменяте целите си за щяло и нещяло.

5. Искат да им казвате истината

Работили ли сте на място, в което хората на управителни позиции крият в загадка значима информация и разпределят когато и както намерят за добре? В съвсем всички случаи това е неверна тактичност, създаваща атмосфера на подозрения и съмнение, която кара чиновниците непрекъснато да се питат дали има нещо, което не им казвате.

6. Искат да казвате апелирам и благодаря

Любезността е същински вълшебен елексир. Дори нареждате на чиновниците си да създадат нещо, без да оставяте място за спор и неодобрение, не ви коства нищо да кажете едно „ апелирам “, което може да направи хората доста по-склонни да изпълнят добре вашето предпочитание. Една от главните задания на водача е построяването на просвета на признателност във компанията. Казвайте допустимо най-често „ благодаря “.

7. Искат да задавате положителни въпроси

Когато задавате интелигентни, точни и недразнещи въпроси на вашите чиновници, вие им демонстрирате две неща – че ви е грижа за тях и че разбирате същността на обстановката. От това те ще схванат, че не няма причина да се тормозят, че всичката им добра работа по даден план ще отиде напразно, тъй като вие не можете да изпълнявате дейно ролята си на водач и не можете да мотивирате другите хора от екипа.

8. Искат да наемате на работа най-хубавите

Назначаването на нови чиновници и тяхното задържане в компанията са две от най-важните неща, за които дава отговор всеки началник. Вашите чиновници желаят да знаят, че се стараете непрекъснато да подобрявате екипа си, привличай нови гении. Те желаят да се гордеят с обстоятелството, че са част от способен и можещ екип, цялостен с положителни експерти.

9. Искат да поемате отговорност за неуспехите

Вие сте капитана на кораба. Това значи, че даже и някои чиновници да вършат неточности в своята работа и да не способстват задоволително добре за общите цели, когато екипът се проваля, отговорността е напълно ваша. Служителите ви желаят да знаят, че в случай че се стигне до сходна обстановка, вие ще поемете виновността за отборния крах и няма да търсите изкупителни жертви.

10. Искат да имате положително възприятие за комизъм

Разбира се, чиновниците ви не желаят някакъв комик, а началник, който да може да се смее на шегите в офиса и да внася една по-хумористична нотка в сложните обстановка.

..........................

Бил Мърфи младши , изпълнителен редактор на TheMid.com и създател на ProGhostwriters.com, за Inc.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР