Пазарът на преносими компютри преживява тежки дни, търсенето намаля сериозно(снимка:

...
Коментари Харесай

Прогнозите за пазара на лаптопи стават все по-лоши


Пазарът на портативни компютри претърпява тежки дни, търсенето понижа съществено
(снимка: CC0 Public Domain)

Глобалните доставки на преносими компютри евентуално ще паднат под 43 милиона единици през последното тримесечие на 2022 година, предизвестиха анализатори от TrendForce. Прогнозите за този максимален сегмент от PC пазара стават все по-песимистични.

Очакваният резултат за интервала октомври-декември е със 7,2% по-нисък от предходното тримесечие. Прогнозираният спад на годишна база (спрямо четвъртото тримесечие на 2021 г.) e 32,3%. Ако опасенията се потвърдят, доставките на преносими компютри ще паднат под равнището, записано през Q4 в интервала преди началото на пандемията.

Сред отрицателните фактори, влияещи върху търсенето, са непотребните ресурси, войната в Украйна и растящата инфлация. Имайки това поради, TrendForce още веднъж утежни оценката си за годишните доставки на портативни компютри. Само 189,6 милиона преносимия компютър се чака да излязат на пазара през 2022 година – това е с 23% по-малко по отношение на миналогодишния резултат от 243,1 милиона.

Прави усещане, че доставките през първото и второто полугодие този път ще бъдат в съответствие 53 към 47. За първи път през последните 10 години е регистриран превес на първото полугодие по отношение на второто, акцентират анализаторите.

Към момента TrendForce не вижда предпоставки за възобновяване на пазара на преносими компютри през 2023 година Очевидно отрицателната динамичност в компютърната промишленост ще продължи, макар че спадът ще се забави. Според анализаторите, през идната година предлагането на преносими компютри ще намалее с още 6,9%, до 176 милиона броя.
още по темата
След като обстановката с непотребните ресурси последователно се възстановява, хромбуците може да се трансфорат в първата продуктова категория на пазара, в която търсенето ще стартира да се възвръща. Признаци за усъвършенстване се чакат до второто тримесечие на 2023 година

Ако обстановката се развие съгласно обичайния сюжет на повтаряем напредък, тогава доставките на хромбуци през идната година може да се усилят до 16,2 милиона единици, до момента в който за 2022 година анализаторите чакат доставки на 14,44 милиона броя.

Междувременно анализаторите на IDC регистрираха спад в доставките на хромбуци с една трета. През третото тримесечие на 2022 година единствено 4,3 милиона преносими компютри, работещи с операционната система Chrome OS, са навлезли на международния пазар. Acer, Dell, HP Inc., Lenovo и Samsung са петте най-големи производители на такива устройства, само че всички те записват спадове, като при Lenovo отстъплението е с съвсем 55%.

Като цяло, сегашният интервал не е най-хубавото време за пазара на портативни компютри. Според отчет на Canalys, през тримесечието юли-септември световните доставки на преносими компютри са намалели с 19% на годишна база до 54,7 милиона единици.

В категорията настолни компютри, която е по-малко подвластна от потребителските разноски, спадът не е толкоз изразен – единствено 11%. Общият размер на доставките на лични компютри в света през третото тримесечие е намалял с 18% до 69,4 милиона единици, сочат данните на Canalys.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР