Пазарът на петрол през втората половина на 2023 г. може

...
Пазарът на петрол през втората половина на 2023 г. може
Коментари Харесай

Goldman Sachs прогнозира недостиг на петрол и цени над $100 през 2023-а

Пазарът на нефт през втората половина на 2023 година може да развие недостиг на фона на внезапно възобновяване на търсенето в Китай и застоялост на предлагането, заради което алиансът ОПЕК + на срещата си през юни може да реши да усили производството. Това се показва в аналитична записка на капиталовата банка Goldman Sachs.

През октомври страните от ОПЕК+ се съгласиха да понижат общото си произвеждане на нефт с 2 милиона барела дневно до края на 2023 година

Goldman Sachs чака цените на петрола последователно да се повишат до 100 $ за барел към декември, при изискване че добива на страните от ОПЕК+ през втората половина на годината се усили с 1 милион барела на денонощие.

Ако ОПЕК+ не промени равнищата на произвеждане, тогава цените на Brent може да доближат $107 за барел до декември и да продължат да се повишават.

Саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман сподели през февруари, че актуалната договорка на ОПЕК+ за ограничение на производството ще остане в действие до края на годината. Той обаче е внимателен по отношение на прогнозите за търсенето в Китай.

Русия възнамерява да понижи добива на нефт през март с 500 000 барела дневно, или с 5% от производството на нефт в страната.

Междувременно Goldman Sachs намали прогнозата си за цената на петрола Brent за второто тримесечие до $90 за барел от предходната си оценка от $105 за барел барел.

" Исторически видяно, ОПЕК е увеличавал производството, когато потреблението в Съединени американски щати се е повишавало, само че картелът е внимателен по отношение на измененията на търсенето в Китай ", споделиха анализатори от банката, представени от " Прайм ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР