Пазарът на петрол, който започна седмицата с падане под 70

...
Пазарът на петрол, който започна седмицата с падане под 70
Коментари Харесай

Цените на петрола се връщат към растеж след атака в Либия

Пазарът на нефт, който стартира седмицата с рухване под 70 $ за барел Brent, отскочи от " дъното " на търга във вторник. При новината за форсмажорни условия в Либия, където най-големите залежи още веднъж бяха атакувани от екстремисти, цените на петрола скочиха с 2 $, или съвсем 3%, написа finanz.ru.

В 12.24 ч. московско време февруарските фючърси за Brent се търгуват на лондонската борса ICE при 71,79 $ за барел, а договорите за WTI в Ню Йорк се подписват при 69,11 $ за барел, което е с съвсем 3 $ по-високо от минималните стойности, показани предния ден.

Националната петролна корпорация на Либия (National Oil Corporation, NOC) разгласи в понеделник, че е била принудена да разгласи форсмажорни условия заради прекъсване на находищата и загуба на рандеман в размер на 300 хиляди барела дневно. Екстремистите нападнаха петролните залежи Ел-Фил, Ел-Уафа Ел-Хамад, както и Еш-Шарара, най-голямото находище в страната, където в понеделник вечерта беше затворен водопровод за изпомпване на първични материали към средиземноморското пристанище Ез-Зауия. Общият рандеман в Либия, който надвиши 1,2 милиона барела дневно при започване на месеца, падна до 950 хиляди барела дневно.

Нови офанзиви против петролната промишленост на страната пристигнаха на фона на активизирането на силите на маршал Халифа Хафтар, който с поддръжката на съветски оръжейни наемници се опита да превземе столицата Триполи, само че беше погубен от турската войска преди две години. На 16 декември бойците на Хафтар нападнаха постройката на Президентския съвет в Триполи, както и обкръжиха други държавни здания, в това число Министерството на защитата. Те упорстват за отсрочване на плануваните за 24 декември президентски избори.

Намаляването на либийските доставки може да изглади тежкото усещане на петролния пазар от новата вълна на Covid-19, от която Холандия вкара блокиране, а Израел забрани влизането от Европейски Съюз, Съединени американски щати и Канада. Голяма част от него към този момент е на цена заради свръхзареденото омикронно напрежение, споделя анализаторът на OANDA Едуард Моя. „ Колко огромен удар върху икономическия напредък от затварянето на границите в кратковременен проект към момента не е известно, а цените на петрола ще останат чувствителни към всевъзможни по-строги условия за пътешестване “, прибавя той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР