Пазарът на петрол е в треска и това не е

...
Пазарът на петрол е в треска и това не е
Коментари Харесай

Русия се готви за кръстоносен поход срещу Петродолара

Пазарът на нефт е в тресчица и това не е единствено турбуленция на фондовите тържища. Говорим за световно пренареждане освен на веригите за доставки, разрушени от глобите, само че и на самия механизъм за ценообразуване, който към момента се основава на петродолара.

Малко хора обърнаха внимание на изказването на ръководителя на „ Роснефт “ Игор Сечин, направено от него предходния ден на форума на Индийската енергийна седмица в Бангалор. Сечин разгласи опцията да се откаже от фючърсните покупко-продажби за съветски нефт. Това изказване обаче може да послужи като увод към основаването на ценови механизми, които да сведат до най-малко доминирането на доларовите заплащания за енергийни първични материали.

Търговията с нефт е съвсем една трета от търговията с всички енергийни първични материали в света. Почти целият продаден нефт е деноминиран в долари, което в доста връзки го прави главната международна аварийна валута. Петролът е елементарен за превозване с морски танкери до съвсем всяка точка на света, заради тази причина той се трансформира в универсална стока, чието ценообразуване е допустимо най-децентрализирано и се дефинира от салдото на търсенето и предлагането. Но - което е значимо - се дефинира в долари.

Защо е значимо? Макар и единствено тъй като посредством контролиране на обменния курс на $, който самичък по себе си е освен валута, само че и стока, Съединените щати могат индиректно да контролират пазари, които употребяват $ за разплащания. Включително и най-важният от тези пазари – петролният. Бавно, измествайки главния лихвен % с елементи от %, включвайки и изключвайки печатарската преса, увеличавайки и намалявайки изкупуването на финансови активи, Федералният запас на Съединени американски щати в действителност управлява пазара на нефт (и не само). Би било безразсъдно да се подценява силата, която идва от ценообразуването на петрола в долари в актуалните действителности на световен спор.

„ Ако съветският нефт не влезе на европейския пазар, тогава няма референтна цена. Референтните цени ще се образуват там, където в действителност отиват размерите на петрола “, сподели Сечин в Бангалор. Референтната цена е цената, от която се управляват продавачите и купувачите на нефт при сключването на контракти. Тези цени, в това число тези за съветския вид нефт „ Урал “, се дефинират от ценовата организация „ Аргус “ въз основа на котировките в европейските пристанища, по-специално в пристанището Ротердам.

От ноември предходната година, преди влизането в действие на ембаргото върху офшорните доставки на нефт за Европейски Съюз, „ Аргус “ стартира да взема поради петролните котировки в съветските пристанища Приморск, Уст-Луга и Новоросийск, до които разноските за транспорт, пристанище бяха добавени такси и застраховки. Котировките на „ Аргус “ (между другото, частна компания с английско местопребиваване) от своя страна се вземат поради от съветското Министерство на финансите и Федералната данъчна работа при пресмятане на налозите за петролните компании.

Беше решено да стартираме да променяме разпоредбите на играта със себе си. Онзи ден президентът Путин разпореди на държавното управление да създаде до 1 март рационализиране на методологията за пресмятане на цените на петрола и петролните артикули за данъчно облагане, с цел да „ минимизира негативното влияние върху приходите на федералния бюджет “. Тази директива може да служи за няколко цели по едно и също време, в това число да повтори казаното от Сечин.

Първо, преразгледаната методология може да служи като по-справедлива оценка на цената на петрола и също по този начин ще се трансформира в спомагателен тласък за петролните компании да понижат отстъпките в договорите. При липса на референтни цени е допустимо договорните цени да бъдат занижени и в следствие да се занижи данъчната основа, което ощетява бюджета. На петролните компании може да се има вяра, само че е по-добре да се ревизира.

На второ място, инструкциите на президента и самодейностите на Сечин могат да предизвикват създаването на механизъм за ценообразуване на съветския нефт въз основа на котировките в китайските и индийските пристанища, където се получават обилни количества от него. Котировките на нефт и петролни артикули на новата база са метод за дълготрайно узаконяване на съветските доставки, макар всевъзможни западни наказания. Освен това основаването на различни механизми за ценообразуване на съществуващите ще бъде доста подсилване на прехода в комерсиалните разплащания към национални валути - юани, рубли и рупии. И от този миг към този момент е доста по-близо до основаването на универсална валута на страните от БРИКС, обвързана, наред с други неща, с петролния еквивалент.

И трето, изтегляйки съветския нефт от западната ценова система, Русия способства за ускореното заличаване на последната. Тук всичко е съгласно Ницше: бутни падащия. Руският нефт е 8-10% от международната търговия с тази суровина. Цените на съветските първични материали, избрани отвън Европа, не могат да не се вземат поради при определянето на цените на международните пазари - просто заради естеството на търсенето и предлагането. Ако някъде има по-евтино, те ще го вземат там или ще приближат цената на контрагента до този нов аналог. А представете си, че Саудитска Арабия или, да речем, даже цялата ОПЕК ще се причислят към новия механизъм за ценообразуване? Тогава в Ротердам по принцип няма да има котировки. А ще има котировки в китайското пристанище „ Нингбо-Джоушан “ или, да речем, в индийското пристанище „ Джавахарлал Неру “.

Какво ще стане, в случай че новите механизми за ценообразуване след това бъдат разширени и за други артикули? За въглища, стомана, алуминий, минерални торове. И може да има доста такива „ в случай че “, които забиват пирони в ковчега на световната доларова система. Защо не сменяем Бретън-Уудската система на търговски връзки с нова - да вземем за пример Бангалорска?

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР