Пазарът на наеми на търговски площи през първите три месеца

...
Пазарът на наеми на търговски площи през първите три месеца
Коментари Харесай

Наемите на търговските центрове и улици в София растат поради липсата на ново предлагане! До къде ще достигне наемът?

Пазарът на наеми на търговски площи през първите три месеца на 2018 година остава относително деен. Наемите в комерсиалните центрове и комерсиалните улици в София гладко порастват заради неналичието на ново предложение, а в другите огромни градове на страната предлагането на търговски площи се усилва. Това излиза наяве от отчета на консултантската компания Cushman&Wakefield Forton за първите три месеца на годината, съобщи invest.bg.

“Средният наем на магазин с повърхност сред 100 и 200 кв. м на добра локация в центъра на София е 50 евро/кв. м. В комерсиалните центрове той е към 32 евро/кв. м. Реалната запълняемост в добре представящите се обекти е съвсем 100% “, разяснява Иван Граматиков, управител „ Търговски площи “ в Cushman & Wakefield Forton.

За разлика от столицата, в другите огромни градове в страната предлагането на търговски площи се усилва. През втората половина на годината се чака да отворят Delta Planet Mall във Варна и Plovdiv Plaza в Пловдив. И в двата града към този момент има по два работещи мола и откриването на трети ще е предизвикателство, означават от консултантската компания. Тя напомня, че   Burgas MAS Real Estate също разгласи проекти за уголемение на Galleria Мall в Бургас.

„ След като станахме очевидци на рекорден размер капиталови покупко-продажби с търговски площи през 2017 година, пазарът сега е зависещ напълно на желанието на новите притежатели за затвърждаване на пазарните им позиции “, отбелязва Forton. Ключов фактор за развиването на пазара на търговски площи са растящите приходи в страната, които водят и до повишаване на потреблението, допълват от консултантската компания.Още по тематаMall of Sofia още веднъж смени собствеността сиБул. “Витоша” е измежду водачите по растеж на наемите в Европа за първото тримесечиеСердика Център и мол Paradise носят облага от 10,3 млн. евро за 2017 година на NEPI

Благодарение на позитивната икономическа вероятност в страната доста търговци смятат сегашния миг за подобаващ за разширение на комерсиалните си обекти, регистрират от Forton. София и огромните градове са останали във фокуса на водещите компании в бранша на бързооборотните артикули, вериги спортни артикули, фешън марки в ниския и междинния ценови клас и продуктите за здраве и хубост.

Интересът на наемателите кореспондира с упоритостта на наемодателите да подобрят позиционирането си на пазара. В резултат на това първите три месеца на 2018 година са били белязани от няколко огромни откривания – Billa и Douglas в Bulgaria Mall, 5 нови марката от групата на LPP в Sofia Ring Mall и dm дрогериите в Mall Plovdiv.

От Forton чакат през 2018 година фокусът на вложителите да се измества към офис площите. Консултантската компания добавя, че това ще отвори порти за разширение на разнообразни групи наематели, като да вземем за пример кантини, банкови клонове, фитнес зали, кафетерии, съвременни форми на магазини за книги и места за културни срещи и събития.

“Пазарът на търговски парцели няма по какъв начин да доближи размера от миналата година поради лимитираното предложение на първокласни активи. Не виждаме интерес от страна на нови вложители, по тази причина чакаме доходността по покупко-продажбите да се резервира към 7% с наклонност гладко да понижава през идващите месеци. ”, пояснява Иван Граматиков. По думите му в по-дългосрочен проект тази наклонност надали ще се резервира поради покачването на лихвите и повишаването на финансовия запас.
loading... #SC_TBlock_381491 a { font-family: Roboto!important; }
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР