Пазарът на логистични имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ)

...
Пазарът на логистични имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ)
Коментари Харесай

Пазарът на логистични имоти остава горещ

Пазарът на логистични парцели в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) остава парещ и през 2023 година, демонстрира изследване на консултантската компания Colliers. Общият размер на пазара на логистични и индустриални парцели в района ЦИЕ е повишен до над 65 млн. кв. м, като 25 млн. кв. м са ситуирани в и към столиците на страните.

Проучването на компанията обгръща 12 страни от района. Това са Албания, България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Черна гора, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия.

„ Настоящата наличност на пазара на логистични и индустриални парцели може да бъде категоризирана като ниска, като на множеството пазари се регистрират равнища на незаети площи под 5 на 100. Голям % от новото предложение е на правилото „ създаване по поръчка “, а общоприетото спекулативно строителство в района заема по-малък дял от общия размер на плануваните планове. Регионът на ЦИЕ е идеално ситуиран в сърцето на Европа и има отличен достъп до интернационалната транспортна мрежа, която претърпя усъвършенствания през последните няколко години “, разяснява Доминика Йедрак, шеф пазарни изследвания, Colliers CEE.

Пазарът на този вид парцели в района се движи главно от секторите 3PL (бел. ред - договорна складова логистика. ), търговия на дребно и дистрибуция, следвани от лекото произвеждане, автомобилната индустрия и бързооборотните артикули.

„ Поради продължаващата война в Украйна във всички страни от ЦИЕ през 2022 година се наблюдаваше повишаване на цените на горивата и на строителните материали (и по-ниска наличност), непълен срив на веригите за доставки и висока растяща инфлация. Това докара до удължение на периодите за строителство на нови планове в сегмента и до повишение както на наемите, по този начин и на възвръщаемостта “, прибавя Йедрак, само че прецизира, че до края на 2022 година обстановката се е нормализирала.

Прогнозите на специалистите са че до края на актуалната година възобновяване ще продължи.
Производствен бранш
Производственият бранш в ЦИЕ е друг в обособените страни. Най-големият оборот през 2020 година е регистриран в Полша, на която се падат към 38 на 100 от общия размер за ЦИЕ, следвана от Чехия (19%) и Унгария (12%).

Най-развитият индустриален бранш в ЦИЕ през 2020 година на база осъществен оборот е автомобилният. Напоследък в района се следи доста нарастване на запитванията от производители на акумулатори за електрически коли. От консултантската компания чакат това да се резервира като наклонност през идващите години. Вторият бранш с най-голям оборот в района е хранителният. Регистрира се и засилен интерес към индустриални площи от страна на азиатски клиенти, главно от Китай и Южна Корея.

Прогнозата на Colliers, е че индустриалният бранш в страните от ЦИЕ ще продължи да нараства доста през идващите години. Това се дължи частично на по-евтината работна ръка и по-ниските наемни цени, в съпоставяне със страните от Западна Европа. Докато Западна Европа стартира постепенно да изчерпва земята за създаване на огромни индустриални мощности, то страните от ЦИЕ се характеризират с релативно висока наличност.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР