Пазарът на лаптопи преживя слабо първо тримесечие, но се очаква

...
Пазарът на лаптопи преживя слабо първо тримесечие, но се очаква
Коментари Харесай

35% спад на лаптоп пазара, надежди за второто тримесечие


Пазарът на преносими компютри претърпя едва първо тримесечие, само че се чака възобновяване
(снимка: CC0 Public Domain)

Световният пазар на преносими компютри потъна с 35% през първото тримесечие на 2023 година по отношение на същия интервал на предходната година и с 9,5% по отношение на предходните три месеца , сочи нов разбор на DigiTimes Research, без да прецизира размера на доставки те .

В интервала януари-март 2023 година производителите са създали опит да се отърват от запасите от преносими компютри, намалявайки покупките на съставни елементи. Анализаторите дефинират високото търсене на хардуер за игри като наклонност през тримесечието.
още по темата
Очаква се при започване на второто тримесечие доставчиците да понижат запасите и да пуснат на пазара нови преносими компютри в огромни количества. Освен това се чака възобновяване на търсенето на преносими компютри в просветителния бранш. В резултат, през второто тримесечие световните доставки на портативни компютри може да набъбнат с 9%, спрямо предходните три месеца.

Според анализаторите на TrendForce, към 33,9 милиона преносимия компютър са пуснати на международния пазар през първото тримесечие на 2023 година Това е с 13% по-малко от предходното тримесечие и с 39% по-малко на годишна база. Анализаторите показват продължаващите стопански проблеми като съществена причина за спада – те лимитират потребителската интензивност и попречват продажбите на преносими компютри на фона на напъните, положени в каналите за дистрибуция за елиминиране на запасите.

В опит да компенсират натиска на непродадения инвентар, доставчиците на лични компютри понижиха размерите на ODM поръчките към своите договорни сътрудници – производители на портативни компютри. TrendForce има вяра, че подхванатите ограничения ще дадат резултати през второто тримесечие на 2023 година

Предвид предстоящото намаляване на остатъка, анализаторите предвиждат обновяване на тримесечния растеж на доставките на преносими компютри. Предполага се, че доставките през април-юни ще се усилят с 11% по отношение на януари-март и ще доближат 37,63 милиона единици. Въпреки това, в съпоставяне със същия интервал на 2022 година, когато доставките на преносими компютри доближиха 45,7 милиона броя, понижението ще бъде съвсем 18%.

През март анализаторите на IDC намалиха вероятностите си за компютърния пазар, базирайки се на макроикономически проблеми и общо намаляване на потребителското търсене. За 2023 година анализаторите чакат спад в предлагането на настолни компютри, преносими компютри и таблети с 11,2%, до 403,1 млн. броя, което е под равнището от 2019 година Обемът на доставките на обичайни компютри ще намалее с 10,7%, до 260,8 милиона единици.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР