Пазарът на жилища възвръща активността и обемите си отпреди обявяването

...
Пазарът на жилища възвръща активността и обемите си отпреди обявяването
Коментари Харесай

Георги Шопов: Няма предпоставки за спад в цените на жилищата

Пазарът на жилища възстановява интензивността и размерите си отпреди оповестяването на изключителното състояние и сега няма предпоставки за намаление на цените на парцелите, разяснява Георги Шопов, ръководител на Националната асоциация на строителните бизнесмени. По думите му факторите за спад не са налице - няма намаляване на цените на строителните материали, нито на работната ръка по строителните обекти. Банките не са спирали финансирането на ипотечните заеми, въпреки да са повишили условията към кредитополучателите.

" Строителните вложители реагираха бързо и съответно на изискванията за по-голямо самоучастие при жилищните заеми, като навреме трансформираха схемите си на заплащане, поемайки част от тежестта на клиентите в началния стадий на покупката. Те изискват сред 10% и 20% от сумата при сключване на прелиминарен контракт, а останалата част при Акт 15 или Акт 16 ", разяснява Георги Шопов.

Раздвижването на пазара се усети още с първото стопляне - към средата на април. Пазарната интензивност стартира да се възвръща, за което приказва възходящият брой запитвания за покупка на парцели. Започнаха да се вършат от ден на ден присъствени огледи, без които мъчно би се стигнало до покупко-продажби. Това се изяснява, с изключение на с желанието на хората да излязат от домовете си след толкоз време на изолираност, само че и със устрема им да влагат насъбраните средства в рентабилен парцел. Освен това, вложителите дадоха увещание, че разполагат с нужните материали и финансиране, с цел да продължат строителния развой. Много обекти означиха забележителен прогрес и някои даже бяха въведени в употреба.

" Въпреки че упованията на купувачите сега са цените на парцелите да спаднат, в общ проект това не се регистрира. Цените на жилищата в България към момента стоят напълно налично по отношение на огромна част от европейските градове, където доста от хората живеят чартърен през целия си живот. Това накара българина да се замисли от ден на ден за бита си вкъщи. През последните няколко години жилищният сегмент у нас е в непрекъснат напредък - и като брой покупко-продажби, и като ценови равнища, на които се осъществят парцелите. Въпреки наложените ограничавания през последните месеци, пазарът в никакъв случай не спирал изцяло. Немалко покупко-продажби, стартирани преди изключителната обстановка, следва да бъдат завършени. Изолацията като че ли накара хората да премислят живота си сред четири стени. По време на престоя си вкъщи, бяха насъбрани мисли и стремежи, които след това се трансфораха в дейности ", добавя още Шопов.

Малък % от хората влагат парите си в акции, фондовите тържища не са публикувани у нас, а всяка бизнес инвестиция изисква доста труд и грижа, а и крие риск, показва строителният бизнесмен. Имотите са потвърдили в исторически проект, че са добра отбрана против инфлацията, доъпва той. И въпреки сега последната да не е опасност, ускоряването ѝ рано или късно ще се случи.

В този ред на мисли, инвестицията в неподвижен парцел от дълго време се счита за една от най-сигурните вложения - без значение дали вложението е за придобиване на лично жилище или следващо отдаване чартърен или продажба. А и логиката на психиката и културата на българина е насочена към владение на лично жилище както за себе си, по този начин и за децата си. Въпреки че за мнозина купувачи към момента водеща е цената при покупката на парцел, от ден на ден хора ги притеглят качествените и високостойностни парцели. А това зависи извънредно доста от качеството на употребяваните материали. Инвестицията в първокласен парцел е най-хубавото влагане. То дава гаранция за дълга употреба, сигурност и комфорт. Цената не трябва да е определяща при такава инвестиция, тъй като след време евтините парцели ще се окажат доста по-скъпи.

В умозаключение можем да обобщим, че имотният пазар сега е добре уравновесен, споделя Шопов. Не се следи прекалено завишаване на цените на парцелите, заради което не може да се чака и спад. Факторите, определящи намаляване не са налице - няма спад в цените на строителните материали, нито на работната ръка по строителните обекти. Банките не са спирали финансирането на ипотечните заеми, нито се следи фрапантно понижаване на приходите. Въпреки че епидемията от Коронавирус - 19 наложи промени в разнообразни браншове от стопанската система, пазарът на недвижими парцели не е от тях. Все още най-сигурната инвестиция за парите, които влагат хората, остава качественото строителство.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР