Пазарът на имоти в у нас изглежда в застой. Вече

...
Пазарът на имоти в у нас изглежда в застой. Вече
Коментари Харесай

Първа агенция за недвижими имоти у нас заговори за спад на цените на жилищата

Пазарът на парцели в у нас наподобява в застой. Вече се следят спадове в подписаните покупко-продажби, водени от София и по-големите градове. Продължава да се приказва за изстудяване на пазара и спад на цените на жилищата , само че към момента не се следят сериозен подобен. Това са трендовете, които следят от организацията за недвижими парцели Arco Real Estate през третото тримесечие на 2023 година

От компанията акцентират, че купувачите стават все по-разумни и не бързат да купуват, съумяват да понижат началната продажна цена на парцела и много от покупко-продажбите се подписват след изработен компромис от продавача. В оставащите месеци до края на 2023 година не се чакат основни промени на пазара и не престават прогнозите за спад в броя на покупко-продажбите и закъснение на растежа на цените на жилищата.
 Пазарът на парцели в София се плъзга по наклон
Пазарът на парцели в София се плъзга по наклон

Сделките понижават както на годишна, по този начин и на тримесечна база

Средните цени на жилищата са сред 1600 - 1800 евро/кв.м., а за тристаен сред 1500 - 1700 евро/кв.м., като тези стойности могат да варират в необятен диапазон според от това в кой регион се намира парцелът и в какво положение е.
 Снимка 640285
Източник:
 Снимка 640287
Източник:

Най-големият пазар на парцели у нас София е записал едвам 7001 покупко-продажби през третото тримесечие, писа наскoро Money.bg Столицата към момента си остава градът с най-вече изповядани покупко-продажби и все пак спадът е от 5,5% на годишна база - от 7 400 покупко-продажби на 7001. През предишното тримесечие те са били 8 615 броя. Това значи, че спрямо предишното тримесечие спадът е близо 19%.

В центъра на София и регионите от необятния център цените стартират от 1800 евро/кв.м., като междинната цена за региона на съвършен център е към 2500 евро/кв.м., още веднъж според от точното местоположение на парцела и неговите характерности.
 Снимка 640288
Източник:
 Снимка 640289
Източник:

Най-предпочитани от купувачите са Южните софийски квартали и централната част на града. През третото тримесечие на годината Arco регистрира лек спад при търсенето на къщи и офис и търговски площи.
 Снимка 640291
Източник:
 Снимка 640292
Източник:

При жилищата най-предлагани още веднъж са двустайните и тристайните жилища незавършено строителство, към стадий недодялан градеж. Най-активно е предлагането в регионите Малинова котловина, Витоша, Овча купел. Средните цени на предлаганите парцели са сред 1300 евро/кв.м. до към 2000 евро/кв.м., според от етапа на комплектност на парцела, това къде се намира, характерностите му и опцията за предложение на паркомясто или гараж.

Пловдив

И във втория по-големина град у нас се отбелязва лек спад в търсенето, само че спад в цените продължава да не се следи. Средните цени могат да варират от 800 до към 1200 евро/кв.м. Предпочитани региони в града са Тракия, регион Централен, регион Западен. По данни на организацията не се следи интерес при търсенето на търговски и офис площи, както и на имоти.

Най-търсени са най-вече двустайни и тристайни жилища. Най-активно е предлагането в регионите Христо Смирненски, където междинните цени са сред 1000-1400 евро/кв.м., Парк Отдих и Култура със междинни цени от 1000-1400 евро/кв.м., Кючук Париж, Южен и Остромила, където парцелите на шпакловка и замазка се оферират на цени от 850-1200 евро/кв.м., Тракия със междинни цени от 1000-1200 евро/кв.м. и Центъра с цени в диапазона сред 1500-2000 евро/кв.м.

Ваканционни парцели

Цените на парцелите в по-хубавите комплекси остават към 1000 евро/кв.м., само че могат да се намерят парцели и на по-ниски цени, според от местоположението и качеството. Предпочитани от клиентите са парцели с хубава локация и наоколо до морския бряг.

Най-предлаганите парцели и през това тримесечие остават двустайните жилища и студиата. Най-активно е предлагането в Слънчев бряг.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР