Пазарът на имоти бележи нов бум – нараства строителството на

...
Пазарът на имоти бележи нов бум – нараства строителството на
Коментари Харесай

Пазарът на имоти бележи нов бум, всички се избиват да купуват…

Пазарът на парцели бележи нов взрив – нараства строителството на къщи и сгради от разбъркан вид през 2022 година Те са с над 32% по отношение на последното тримесечие на 2021 година, а жилищата в тях нарастват с 5.3%.

Вероятно този факт се дължи на фразата „ къща на цената на апартамент “, която най-често попада в последно време в обявите на организациите за парцели под тепетата.

След пандемията и резултатите от нея доста купувачи на ново строителство се стремят оптимално да съчетаят природосъобразния метод на живот с динамичността на всекидневието си. Ето за какво от ден на ден хора се интересуват от независима къща с хубава панорама и елементарен достъп до съществена пътна артерия, тъй че да стигат до градския център за не повече от 30 минути.

 Проучване на New Estates – компания, профилирана в покупко-продажбите за жилищни парцели и ново строителство, демонстрират, че над 70% от купувачите на ново строителство у нас се интересуват от парцели в периферията на града, наоколо до природата. За 43% от тях обаче решаваща за крайния избор е опцията за елементарен достъп до централната градска част.

„ Строителството на къща или на имот към този момент се приближава до закупуване на тристаен апартамент в София. Над 250 000 евро до 350 000 евро коства тристаен или четиристаен апартамент на централна локация. Калкулаторите на ипотечни заеми демонстрират разликите във вноската при нарастване на лихвата “, изяснява Илиян Янкулов от организация за недвижими парцели пред NOVA NEWS. Според него за хората с повече от 2 деца се предлага закупуване на къща.

Каква е обстановката в Пловдив

„ Да построиш или да купиш независима къща в Пловдив, е съвсем невъзможна задача даже за хора със съществени финансови благоприятни условия “, разяснява Самуил Спасов, съучастник в „ Севън Хилс Риъл Естейт “.

Въпреки това обаче брокерът удостоверява, че все по-често се чува фразата „ къща на цената на апартамент “, която е израз на възходящия интерес към налични еднофамилни къщи на село от млади фамилии. Много от тях са с отдалечена работа, разполагат с повече от един фамилен автомобил, желаят да отглеждат децата си в по-просторен дом с двор, в по-чиста и спокойна среда, а такава им дават дребните обитаеми места към Пловдив, изключително селата в Родопската яка.

Какво избират купувачите сега

„ От значение за избора сред апартамент или къща преди всичко, естествено, са парите, само че и стадият от живота, в който се намира всеки един човек. Обикновено младите, които занапред развиват своя кариера, основават семейство и са директно подвластни от градската среда и удобствата ѝ, изборът да купят апартамент – най-вече ново строителство, с съвременни общи елементи, е най-популярен.

Купувачите се насочват към апартамент остаряло строителство, когато имат искания за избрана локация и по-малко общи елементи, включени в ценообразуването. Хора, напреднали в своя житейски път, изморени от динамичността на града и минали през развъждането на деца и всички интензивности, свързани с това, избират къща в сателитните обитаеми места към града “, изяснява Спасов.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР