Пазарът на хранителните стоки у нас е добър, високонкурентен и

...
Пазарът на хранителните стоки у нас е добър, високонкурентен и
Коментари Харесай

Комисията по стоковите борси: Пазарът на храни у нас е добър, не липсват стоки

Пазарът на питателните артикули у нас е добър, високонкурентен и не липсват артикули, съобщи ръководителят на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите.

Владимир Иванов посочи, че казусът е в стихийното повишаване на цените, поради високите енергийни разноски, както и в цените на фуражите. От Комисията за отбрана на потребителите към този момент са почнали взаимните засилени инспекции дружно с Агенцията по храните. Засега пазарът е нормализиран и не се следят фрапантни нараствания, настояват от Комисията.

Прогнозите демонстрират, че цените на зърното и варивата ще се стабилизират, същото се отнася и за цената на олиото, тъй като на международния пазар цената му към този момент спадна с към 500-600 $. Това изясни ръководителят на Комисиято по стоковите тържища Владимир Иванов.

" Най-неприятното е, че имаме свиващо се търсене и повишаващи се цени като икономическо взаимоотношение, по тази причина е доста значимо да овладеем цената на тока ", изясни Владимир Иванов, ръководител на Държавната комисия по стоковите тържища и борси.

Спрямо предходната година агнешкото е скочило с съвсем 30%. На пазара сега се предлага българско и вносно агнешко, като съотношението е към 50 на 50.

" Общо взето пазарът не се интересува българско ли е македонско ли е, пробваха се на 26 лева да продват, не съумяха, а в Перник, да вземем за пример, има един магазин за 40 лева и най-интересното е, че има клиенти ", сподели Владимир Иванов.



Според шефа на борсите повода цената на горивата у нас да пораства, макар спада на международните пазари е, че има единствено един снабдител.

" И не мога да схвана за какво " Бритиш петролиум " не влиза тук, борсата е свободна, само че той не предлага ", разяснява Иванов.

От Комисията за защита на конкуренцията припомниха и за двете висящи производства, свързани с търговията с горива. Първото е против " Лукойл " и е за основаване на спънки за достъп до акцизните хранилища. Второто е обвързвано с недоволства на диструбуторите, по отношение на отстъпките за търговците на едро.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР