Пазарът на хранителни стоки не е лек, но когато става

...
Пазарът на хранителни стоки не е лек, но когато става
Коментари Харесай

Фикосота превръща Брускети Марети в първия БГ глобален бранд

Пазарът на хранителни артикули не е лек, само че когато става дума за солените снаксове обичайно конкуренцията за потребителското внимание (и купата на маста пред телевизора) е в действителност безпощадна. Изборът е голям, желанията - най-разнообразни. Затова и не е елементарно да се наложиш дори тук, в България, да не приказваме за чужбина.

Именно това обаче желае да реализира " Фикосота " с Bruschette Maretti ( " Брускети Марети " ). Хлебният снакс от Шумен към този момент е прочут в над 70 страни, а за 20-годишнината на българските брускети ще е подготвена и нова пекарна, която ще усили индустриалния потенциал повече от двойно. Целта е ясна - Maretti да станат първият български световен бранд.

Най-големият брускети бранд

Началото на " Брускети Марети " е сложено през 2005 година и през днешния ден това е една от двете марки, които си оспорват водачеството на пазара на солени хлебни снаксове в България, който Nielsen прави оценка на сред 33 и 36 млн. лв. годишно.

Брускетите са безапелационен водач в канал " Супермаркети " благодарение на работещи партньорства с основни ритейлъри, означават от компанията.

Компанията зад марките " Милде " и " Емека " влага 10 милиона лв. в ново произвеждане

Очакванията са за над 450 милиона лв. от продажби през 2023 година

Това, обаче, е доста дребна част от бизнеса. " Над 90% от продажбите на " Брускети Марети " са отвън България, разяснява пред Money.bg притежателят на компанията Красен Кюркчиев.

По думите му " пазар номер 1 за марката е Германия ", като тази година там продажбите са скочили трикратно и брускетите участват в множеството съществени хранителни вериги. В Топ 10 са още Съединени американски щати, Англия, Полша и Румъния, като цялостното показване бележи 50% растеж както през тази, по този начин и през предходната година.
 Разрешиха на Фикосота да придобие Итал Фууд Индъстри
Разрешиха на Фикосота да придобие Итал Фууд Индъстри

Комисия за защита на конкуренцията счита, че централизация не би могла да докара до основна смяна на пазара и да попречи на ефикасната конкуренция

В 20 страни (сред тях - Уругвай и Нова Зеландия) са предавани телевизионни реклами, а онлайн акциите също излизат отвън територията на България.

" Амбицията на " Фикосота Фууд " е това да е първият български бранд, който да стане световен - т.е. да има основни позиции в категорията си в доста страни по света. Това не е единствено фантазия, защото " Марети " към този момент се продава в над 70 страни на всички континенти и е най-големият бранд за брускети в света ", акцентира Кюркчиев.

Най-голямата брускети пекарна

" Брускети Марети " е в Топ 3 на марките в много разнообразното портфолио на " Фикосота ", което включва разнородни хранителни артикули, битова химия и други. Амбицията на компанията е забележима в плана за нов цех особено за брускети. L " Alto ( " Високото " - итал.) със своите 25 метра и три етажа ще е най-високата индустриална постройка на " Фикосота ".
 Снимка 636298
Източник:

В рамките на 15 000 кв.м ще има както завод, по този начин и силозно стопанство за над 125 тона брашно и 90 тона лой. Предвижда се непрестанен цикъл на работа 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. На ден единствено от L " Alto ще излизат по 84 тона подготвена продукция или 1,2 млн. пакета " Брускети Марети ".

" В момента произвеждаме 1500 тона месечно подготвен артикул. С новата фабрика ще имаме потенциал да произведем общо 4000 тона месечно подготвен артикул ", показва Кюркчиев.
 Снимка 636296
Източник:

Той обаче е безапелационен, че по-правилната дума не е " цех ", а " пекарна ": " Предизвикателна цел пред нас бе да намерим метод да автоматизираме занаятчийския развой при производството на брускети, без да го индустриализираме ". Машини дават отговор за всички стъпки - от дозирането на съставките до овкусяването и пакетирането на готовия артикул.

L " Alto ще отвори 150 нови работни места в Шумен - за машинни оператори, инженери по автоматизация, техници, складови чиновници и други. От компанията показват, че ще стартират " специфична стратегия за развиване на човешките ни запаси ".

Най-голямата агресия

Красен Кюркчиев е убеден, че положителните резултати в чужбина ще оправдаят разширението на производството и трендът на огромните пазари ще остане позитивен.
 Снимка 636295
Източник:

Затова и световната упоритост на " Брускети Марети " е " все по-близка и по-реална " в навечерието на 20-тата годишнина от появяването им на пазара.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР