Пазарът на хранителни добавки започна да се разраства с бързи

...
Пазарът на хранителни добавки започна да се разраства с бързи
Коментари Харесай

Тази хранителна добавка увеличава два пъти риска от деменция при жените

Пазарът на хранителни добавки стартира да се разраства с бързи темпове при започване на 20-и век. Но успеваемостта и сигурността на тези препарати към момента е под въпрос. Някои от тях не просто не са резултати, само че и даже се оказват нездравословни за здравето ни.

Учените обръщат особено внимание на добавка, която се приема за попречване на слабостта на костите. Оказва се, че тя може да бъде изключително нездравословна за някои дами. 

Много дами след интервала на менопауза стартират да одобряват калциеви добавки за подсилване на костите. През последните години този минерал е обект на задълбочени изследвания. Голяма част от учените оспорват общоприетото разбиране, че той е потребен за здравето на костите.
 Недостиг на калций? Ето по какъв начин да си го набавим Недостиг на калций? Ето по какъв начин да си го набавим
Калцият е жизненоважно минерално вещество. Той се грижи за естественото положение на костите и зъбите, където се намира в огромни количест...

Едно съответно изследване провокира съществени опасения, откакто беше открито, че калциевите добавки могат да удвоят риска от деменция. Анализът употребява извадка от данни за 700 дами на възраст от 70 до 92 години. Нито една от които не е имала деменция.

В началото на са били оценени паметта и мисловните умения на всяка от тях посредством серия от CT сканирания. 98 дами са приемали калциеви добавки, 54 от които са имали анамнеза за инсулт.

В хода на изследването други 54 дами са получили инсулт, а 59 дами са развили деменция.

Анализът сподели, че при 71% от дамите са се появили мозъчни лезии, което е маркер за мозъчно-съдова болест. Жените с тези лезии са били три пъти по-склонни да развият деменция, в сравнение с дамите, които са имали лезии, само че не са приемали добавката.
 5 храни, богати на калций, които да включите в менюто си 5 храни, богати на калций, които да включите в менюто си
Калцият и витамин D са двата най-важни детайла, които са нужни на тялото ви, с цел да действа вярно. Задължително е да консумирате...

Резултатите също по този начин демонстрират, че дамите, които одобряват калциеви добавки, са два пъти по-склонни да развият деменция, в сравнение с тези, които не одобряват този минерал във тип на добавка.

Въпреки това, при по-задълбочени проучвания, откривателите стигат до извода, че рискът е нараснал единствено при дами с мозъчно-съдова болест. От друга страна, дамите с инсулт са седем пъти по-склонни да развият деменция.

Приемът на калциеви добавки може да докара до скок в равнищата на минералите в кръвта. А това от своя страна усилва склонността от формиране на съсиреци, които могат да причинят сърдечен удар. Съсирването на кръвта също може също да повреди мозъчните кафези, създавайки предпоставки загуба на паметта, което от своя страна е симптом, отключващ деменция.

Важно: Статията е с осведомителен темперамент и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с доктор!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР