Пазарът на хероин в Европа скоро може да изпита шок

...
Пазарът на хероин в Европа скоро може да изпита шок
Коментари Харесай

Забраната на талибанския мак подкопава пазара на хероин в Европа

Пазарът на хероин в Европа скоро може да изпита потрес в предлагането, а специалистите се притесняват, че дефицитът може да бъде напълнен от нещо доста по-лошо.

Почти целият хероин, употребяван в Европа, идва от Афганистан, където талибаните са наложили възбрана за развъждане на мак, която ще влезе в действие през идващите седмици.

Вероятният дефицит на мак би могъл да направи по-изгодно за нарушителите производството на синтетични опиоиди като фентанил, които да бъдат продавани на обезверени наркомани, лишени от хероиновия си удар.

Това от своя страна съставлява сериозен риск за публичното здраве, защото синтетичните опиоиди нормално са доста по-силни от естествения хероин - 50 пъти по-силни в тази ситуация с фентанила. Това значи, че е доста по-лесно да се предозира: фентанилът лишава живота на десетки хиляди души в Америка всяка година.

Талибаните не разрешиха развъждането на мак през април 2022 година, откакто през 2021 година си върнаха контрола над Афганистан от подкрепяното от Съединени американски щати държавно управление. Реколтата от 2022 година беше изключена, което значи, че резултатите ще стартират да се виждат с тазгодишната годишна продукция през април. Необходими са сред една година и 18 месеца, с цел да доближи реколтата до европейския пазар под формата на хероин, което дава на държавните управления време до идната година, преди да стартират да усещат въздействието.

" Ако възбраната на талибаните в действителност докара до фрапантно понижаване на хероина, създаван от опиумен мак, това може да сътвори опция да забележим повече синтетични опиоиди ", споделя Пол Грифитс, теоретичен шеф на Европейския център за мониторинг на опиатите и наркозависимостите (ЕЦМНН).

" Изглежда необичайно да го кажа, само че съвсем във връзка с синтетичните опиати, огромната наличност на хероин сега е... евентуално предпазен фактор ", сподели Грифитс.

Историята удостоверява неговите опасения. Преди това талибаните не разрешиха опиума през 2000 година, което провокира дефицит на хероин в Европа. Не след дълго фентанилът се появява за първи път на континента.

" От началото на 2000 година нататък имахме проблем с фентанила в Прибалтика, изключително в Естония, където той беше причина за много високи равнища на смъртност, обвързвана с опиати, и беше много дълготраен и неразгадаем проблем там ", споделя Грифитс.

До 2017 година рецесията с фентанила в Естония завърши, защото интензивните начинания на правоприлагащите органи затвориха доста от производителите в страната. Но съгласно данни, предоставени на " Политико " от ЕЦМНН, в Естония към момента има най-голям дял на съдбовни свръхдози, включващи фентанил, в Европейски Съюз.

Урок от Америка

За да си визиите какъв брой рискови могат да бъдат синтетичните опиоиди, погледнете към Америка. Там през 2020 година от свръхдоза фентанил са умряли повече от 58 000 души, до момента в който в Европейски Съюз те са 97. До 2022 година броят на смъртните случаи от синтетични опиоиди в Съединени американски щати, дължащи се най-вече на фентанил, се е нараснал до 68 000.

Съществуват обаче някои значими разлики. Американската опиоидна зараза се дължи на огромния брой предписания, издадени за лекуване на болежка през 90-те години на предишния век. Това докара до свръхдози от самите болкоуспокояващи, както и до увеличение на пристрастяването, водещо до използването на противозаконен хероин.

Оттогава насам фентанилът е навлязъл в по-широкия пазар на противозаконни опиати в Съединени американски щати, съгласно Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC). Той може да бъде открит подправен в доста противозаконни субстанции - от подправен Xanax, лекарство за тревога, до опиати за забавление, в това число MDMA, кокаин и даже канабис. Най-бързо растящата група на смъртните случаи от свръхдоза са младежите.

За разлика от тях доста по-малко европейци се пристрастяват посредством медикаменти с рецепта, което значи, че главната рискова група евентуално е надалеч по-малкият брой подвластни от хероин. Освен това има доста по-малко построена база за нелегално произвеждане на синтетични опиоиди.

" В Европа, в доста страни, процентът на определяне на медикаменти не е безусловно по-малък, в сравнение с в Съединени американски щати, само че това не се придвижва върху противозаконната приложимост на опиати или нелегално създадените опиати ", споделя Арнт Шелекенс, професор в Медицинския факултет на университета " Радбуд " в Нидерландия.

В писмо, оповестено в здравното списание The Lancet през октомври, Шелекенс и сътрудниците му акцентират като предпазен фактор необятното разпространяване на здравните грижи в Европа. Това е по този начин, тъй като то дава на пациентите достъп до налични интервенции, като да вземем за пример промяна на тазобедрена или колянна става, вместо да им се постанова да разчитат на опиоиди за облекчение на хроничната болежка.

Други са съгласни с това. " Системата на опазването на здравето е значима инфраструктура за предварителна защита и лекуване на хората, които стават подвластни ", споделя Нора Волкоу, шеф на основания в Съединени американски щати Национален институт за корист с опиати. " Тя е от основно значение за действителното попречване на рецесия като тази, която претърпяваме в Съединените щати с фентанила. "

Въпреки това Волкоу счита, че с насищането на пазарите за фентанил в Северна Америка Европа може да се окаже идната цел за трафик на опиата. " Нищо не споделя, че Европа е ваксинирана против навлизането на тези опиати в нейните граници ", споделя тя.

Смесване

Това е паника, която се споделя от Европейската организация по опиатите, която дружно с Европол ръководи система за ранно предизвестие, с цел да следи за противозаконни субстанции, които влизат в Европейски Съюз.

Неотдавнашен разбор на ЕЦМНН демонстрира, че количеството фентанил, което се появява на европейския пазар, понижава - само че пораства броят на новите опиоиди.

" Пазарът се приспособява към натиска на Съединени американски щати и дейностите на Китай за понижаване на фентанила. И това, което следим, е появяването на други нови синтетични опиоиди. Първоначално те са неконтролирани, мъчно се откриват, хората не знаят за тях и отново са с висока степен на деяние ", споделя Грифитс.

Говорителят на Европол Ян Оп Ген Оорт счита, че заплахата за Европа се крие в смесите с фентанил.

" Малко евентуално е опиат, наименуван фентанил или China White, China Doll или Sudden Death или както и да се назовава... просто да се появи на европейския пазар ", сподели Оорт. " Това, което може да забележим тук и там през идната година, е групи, които се пробват да пресекат различен опиат със примес от фентанил. Така се основават нови пазари, като се знае, че фентанилът е на ниска цена и мощно пристрастяващ ".

Въпреки това Оп Ген Оорт има вяра, че интернационалното съдействие и непрекъснатият мониторинг ще бъдат ефикасни за задържане на фентанила и че Европол или локалните организации могат да реагират бързо.

В последна сметка един фактор може да послужи в интерес на Европа - времето.

" Тук имахме 10-годишно закъснение или нещо сходно ", споделя Шелекенс. " В началото концепцията в Съединени американски щати беше, че тези опиати, в случай че ги предпишеш, не провокират пристрастяване. По времето, когато се стигна до Европа, ние имахме тези доста значими уроци от тях, че те не са безвредни. "

" Това е просто преимуществото, че някой различен е почнал пръв ", сподели той.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР