Пазарът на етерични масла, различни от цитрусовите и ментовите продължи

...
Пазарът на етерични масла, различни от цитрусовите и ментовите продължи
Коментари Харесай

Производството на това етерично масло достигна исторически връх у нас, но цената му пада

Пазарът на етерични масла, разнообразни от цитрусовите и ментовите продължи да нараства през 2021 година Но актуалната 2022 година е сложна, защото има внезапно нарастване на индустриалните цени.

Високата инфлация при потребителските артикули (срeдно близо 10% на годишна база при развитите страни) към този момент дава отражение в понижаване на действителните приходи на семействата. Въпрос на време е тази динамичност да даде отражение и върху потреблението в Европа и Съединени американски щати.

Данните демонстрират, че износът на етерични масла от България се форсира доста през 2020-2021 година като надминава 700 тона в края на интервала. Около 11% от това количество е реекспорт, което значи, че маслата с генезис България на интернационалните пазари са достигнали 621 тона. От посочената цифра, на нишовите масла (вкл. розово масло) се падат 77 тона от продажбите, съгласно статистическите данни.

Розово масло

Пазарът на розово масло стартира да се възвръща, търсенето се засилва, а изкупните цени на маслото набъбнаха с 60-70%, написа InteliAgro. Вътрешния пазар към този момент се освободи от огромна част от преходния излишък от предходни акции. Ниските добиви на розов цвят от единица повърхност и слабите индустриални рандемани може да доведат до незадоволително предложение.

Повишената изкупна цена на розовия цвят през 2022 година към този момент дава опция на стопаните да генерират облага от единица повърхност, само че изключителни помощи за бранша от 2020 година насам (Covid, Украйна) дават спорни сигнали на производители и забавят оздравителните процеси в бранша.

Свиването на площите с насажденията с маслодайна роза у нас от 2019 година насам е едвам с 9% като остават прекомерно огромни над 45 хиляди дка).

Растящите разноски за развъждане на розовите масиви - торове, препарати, горива, както и ниските изкупни цени на розовия цвят през акции 2020 година и 2021 година обаче демотивираха доста производители. В резултат доста насаждения са занемарени.
 Защитихме в Европейски Съюз
Защитихме в Европейски Съюз " Българското розово масло "

От Брюксел означават, че качеството на това масло е обезпечено от спазването на условията розовите цветове да бъдат обработвани не по-късно от 10-15 часа, откакто са били откъснати

Лавандулово масло

Глобалния пазар на лавандула и лавандин се намира в дисбаланс, като са налице всички сигнали за свръх-предлагане, се споделя още в разбора. Стабилизиране на бранша може да пристигна само през доста редуциране на произвеждане във водещите страни - експортьори. Секторът е изправен и пред друга опасност - преразглеждането на европейското законодателство по отношение на класификацията на заплахите, етикетирането и пакетирането на химикали.

На този декор производството на лавандулово масло в България е на исторически връх - реколтирани са над 68 хиляди тона цвят, а рандеманите се движеха сред от 80-100 кг цвят за 1 кг масло през тази година. Цените на вътрешния пазар остават на извънредно ниски равнища, а търсенето се забавя.

Площите с лавандула в България понижават с 16% на годишна база през 2022 година Пазарните тласъци стимулират по-големите стопанства да усилят площите със зърно и маслодайни култури. Много от дребните производители няма да устоят трета поредна година да работят на загуба и ще продължат да се отхвърлят от културата, в случай че нямат авансово подписани контракти за изкупуване, сочат планове.

Други масла

През 2022 година България продължава да създава и изнася масла от тамян и смирна с темповете от 2021 година. При обичайните за страната култури, обаче, наклонността продължава да е низходяща.

Големия взрив от интервала 2016-2019 година (2-5 пъти над нормалните площи) е последван от срив при производството при множеството нишови медицински и ароматни култури, като лайка, маточина, хизоп и други

Растящата инфлация в световен мащаб евентуално ще докара до стесняване търсенето на някои масла, насочени към ароматерапия и козметика.

По всяка възможност процеса на излизане на производители от бранша на етерично-маслените култури ще продължи и през пазарната 2022/23 година, до момента в който площите се стабилизират на здравословни равнища, съгласно ексерти от сектора. Подобни процеси ще се следят и при преработвателните мощности, които са прекалено много при актуалните пазарни действителности.
 Изправя ли се България пред свръхпроизводство на лавандула?
Изправя ли се България пред свръхпроизводство на лавандула?

Двоен растеж на реколтата това лято
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР