Пазарът на електрически автомобили бележи бурен растеж, като през миналата

...
Пазарът на електрически автомобили бележи бурен растеж, като през миналата
Коментари Харесай

Нов тип анод десеторно увеличава пробега на електромобилите

Пазарът на електрически коли бележи плевел напредък, като през предходната година продажбите надвишиха 1 трилион $. Естествено, търсенето на акумулатори също се усилва, изключително на такива, които могат да усилят пробега. Екип от откриватели от Южна Корея е създал полимерно свързващо вещество за постоянен и висококапацитетен анод на литиево-йонна батерия, който може да усили пробега на електрически автомобил с един порядък.

За основаването на високоефективни литиево-йонни акумулатори са нужни анодни материали осигуряващи огромен потенциал – да вземем за пример силиций. Те биха могли да усилят пробега, предлаган от актуалните графитни аноди, най-малко 10 пъти. Уловката се състои в това, че увеличението на размера на анода при реакцията му с лития понижава продуктивността и стабилността на батерията. За да решат този проблем, учените са почнали да се обръщат към полимерните свързващи материали, които могат да управляват увеличението на размера, оповестява EurekAlert.

Въпреки това до момента проучванията се лимитираха единствено до образуването на напречни и водородни връзки. И двата метода имат своите дефекти. Новият полимер, създаден от химици от Южна Корея, освен е взел най-хубавото от водородните връзки, само че и употребява силата на Кулон (привличане сред негативни и позитивни заряди). Това взаимоотношение има мощ от 250 kJ/mol, която е доста по-висока от тази на водородните връзки, само че е обратима, което значи, че елементарно може да се управлява обемното уголемение.

Повърхността на анодния материал е най-вече негативно заредена, до момента в който полимерните пластове се редуват с негативен и позитивен заряд, с цел да се свържат по-добре с анода. Нещо повече, учените употребяват полиетиленгликол, с цел да контролират по-добре физичните свойства и да улеснят дифузията на литиевите йони. Резултатът е здрав осигуряващ висок потенциал електрод и нова литиево-йонна батерия, осигуряваща 10 пъти по-голям пробег.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР