Пазарът на доставка на телевизионни канали има опасност да бъде

...
Пазарът на доставка на телевизионни канали има опасност да бъде
Коментари Харесай

Покупката на Булсатком предизвика трус в тв средите, всички скочиха срещу сделката

Пазарът на доставка на телевизионни канали има заплаха да бъде концентрират в един огромен състезател, който да диктува разпоредбите на играта, считат конкурентите 

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще ревизира под лупа договорката за “Булсатком ”. С решение от 21 декември Комисия за защита на конкуренцията стартира задълбочено изследване по отношение на желанието на “Юнайтед Груп България ” да придобие директен едноличен надзор върху “Вива Корпорейт България ”, благосъстоятелност на предприемача Спас Русев, а посредством това и заобиколен надзор върху “Булсатком ” и неговите дъщерни сдружения, оповестиха публично от комисията.

Въз основа на показаната информация и доказателства комисията откри, че договорката води до хоризонтално припокриване на пазарите на дребно на разпространяване на ТВ стратегии и на даване на закрепен достъп до интернет, гласи формалното известие. Придобиващата надзор група, посредством “Нова Броудкастинг Груп ”, продава на едро права за разпространяване на телевизионни стратегии, което оказва въздействие и на пазар на разпространяване на ТВ стратегии на дребно, написа вестник.

Комисия за защита на конкуренцията смята за належащо да бъде осъществено задълбочено изследване, което ще є разреши да направи своите крайни изводи по отношение на резултата на договорката върху конкуренцията на засегнатите пазари.

Икономическата група, към която принадлежи “Юнайтед Груп България ”, реализира надзор върху редица компании, измежду които са: “Виваком България ”, “Нет 1 ”, “Нова Броудкастинг Груп ”, “Нет инфо ”, “Радио Веселина ”, “Радио Експрес ”, “Витоша ФМ ” и “Вестник Телеграф ”. Придобиваното сдружение “Вива Корпорейт България ” пък е притежател на “Булсатком ” и неговите дъщерни сдружения.

Компаниите от групата на “Юнайтед Груп ” и придобиваните сдружения, свързани с “Булсатком ”, основават аудио-визуално наличие, което популяризират до крайните клиенти.

Изразени опасения
Може да наложат непазарни цени
“Юнайтед Груп ” и “Булсатком ” основават аудио-визуално наличие, което популяризират до крайни клиенти

В мнение до Комисия за защита на конкуренцията от “Йеттел България ” акцентират, че договорка ще окаже въздействие на отвесно обвързвания пазар на тв разпространяване на едро. “Виваком България ” ще се възползва от преимуществото, че част от икономическата є група е “Нова Броудкастинг Груп ”, която заема водещо място на пазара на тв разпространяване на едро. Всички стратегии, продуцирани от “Нова Броудкастинг Груп ”, съставляват интерес за крайните консуматори на тв услугите, надлежно - включването им в пакетите от стратегии, предлагани като услуга на дребно, е наложително. “Виваком България ” и “Булсатком ” ще се възползват от конкурентното преимущество да обезпечат стратегиите на “Нова Броудкастинг ” в пакетите без нужда от договаряния и при основни отстъпки за разпространяването, а двете предприятия ще обезпечат на “Нова Броудкастинг Груп ” достъп до 60% от пазара на дребно. Телевизионният оператор ще може да дефинира едностранно цените за разпространяване на стратегиите, без ефикасен напън от съперници и клиенти, написа в мнението.

От “БТВ Медиа Груп ” ЕАД (бТВ) показват мнение, че обединената група би могла да прекрати излъчването на всички или на някои от телевизионните стратегии на бТВ и/или да употребява повишената си пазарна мощ на покупател в връзките си с бТВ, с цел да наложи неравнопоставени и неизгодни търговски условия, в това число цени, в своя изгода и в интерес на обвързваното си дружество “Нова ”.

Двата оператора държат към 60% от пазара
Монополизират пазара на ТВ доставка
Съдът спря предварителното осъществяване

Пазарът на доставка на телевизионни канали има заплаха да бъде концентрират в един огромен състезател, който да диктува разпоредбите на играта. Собственикът на “Виваком ” United Group желае да стане притежател на “Булсатком ”. Най-големият снабдител на телевизия желае да придобие компанията, която е номер две на пазара. Заедно двете компании държат към 60% от пазара на телевизия по клиенти и 37% от пазара на закрепен интернет.

United Group е и най-големият снабдител и основател на телевизионно наличие посредством притежаваните от него малките екрани от групата на “Нова телевизия ”. Опасенията са, че когато една компания държи 60% от пазара на разпространяване, може да постанова неточни условия - да натиска доставчиците на малките екрани да понижат цената за разпространяването им, и да вдигне цената за предлаганото от нея телевизионно наличие, защото за 60% от клиентите това ще бъде прекачване на пари от единия джоб в другия.

Придобиването минава през няколко етапи. През септември 2022 година излиза наяве, че Спас Русев, който до преди месец е в Надзорния съвет на “Виваком ”, е купил “Булсатком ” за към 120-130 млн. евро. Два месеца по-късно излиза наяве, че United Group е финансирал Спас Русев със 127 млн. евро за придобиването на “Булсатком ”.

“Йеттел ” и А1 сезират Комисия за защита на конкуренцията за необявено желание за изцяло придобиване на “Булсатком ”. Подозренията са, че е употребявано подставено лице, единствено с цел да не се желае мнение на Комисия за защита на конкуренцията. Комисията образува инспекция. През януари 2023 година, притежателят на “Виваком ” уведомява Комисия за защита на конкуренцията, че желае да придобие единствено техническата инфраструктура на “Булсатком ”, а не цялото дружество с клиентите му. Но единствено няколко месеца по-късно друго сдружение на “Юнайтед груп ”, уведомява Комисия за защита на конкуренцията за желанието си да придобие цялото сдружение “Булсатком ”. Две седмици по-късно Комисия за защита на конкуренцията се произнася по първото съобщение и позволява придобиването на техническа инфраструктура на “Булсатком ”. На 14 декември, след тъжби на А1 и “Йеттел ”, Административен съд София област стопира предварителното осъществяване на решението на Комисия за защита на конкуренцията. От А1 обявиха, че ще апелират решението на Комисия за защита на конкуренцията и всъщност.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР