Пазарът на дъвки в САЩ се е свил по време

...
Пазарът на дъвки в САЩ се е свил по време
Коментари Харесай

Дъвка срещу стрес, или как се променя пазарът на тези продукти в постпандемичен контекст

Пазарът на дъвки в Съединени американски щати се е свил по време на пандемията от COVID-19, регистрират анализатори. Според тях в изискванията на ограничения за обществено разграничаване, при които доста хора са задължени или сами избират да носят защитни маски, понижава и използването на дъвки от страна на тези, които ги употребяват против неприятен мирис от устата.

Освен това по време на пандемията е регистриран и спад на потребителите, които са склонни на импулсивни покупки, показват анализаторите.
Продажбите на дъвки понижават
На този декор продажбите на дъвки в Съединени американски щати понижават с една трета през 2020 година, по данни на компанията за пазарни изследвания " Съркана " (Circana).

Оттогава до момента търсенето им се е повишило леко, като през 2023 година в Съединени американски щати са продадени по-малко от 1 на 100 повече дъвки (1,2 милиарда). Това съставлява спад от 32 на 100 по отношение на 2018 година

Изразена в щатски долари, цената на продадените дъвки обаче се изравнява с тази отпреди пандемията. Това обаче се дължи най-вече на инфлацията. Средната цена на пакетче дъвки през предходната година в Съединени американски щати е била 2,71 $, с 1,01 $ повече спрямо 2018 година, показва " Съркана ".

Подобна е обстановката и на пазара на дъвки в международен мащаб. Продажбите им през 2023 година са се нараснали с 5 на 100 и са достигнали стойност от над 16 милиарда $. Това съставлява спад от 10 на 100 по отношение на равнищата им през 2018 година, по данни на компанията за пазарни изследвания " Юромонитър " (Euromonitor).

Някои производители реагираха на спада на продажбите на дъвки, като стопираха да търгуват с тях, показва Асошиейтед прес.

През 2022 година американската корпорация " Монделийз интернешънъл " (Mondelez International) продаде на компанията " Перфети ван Меле " (Perfetti Van Melle) бизнеса си с дъвки в Съединени американски щати, Канада и Европа. Базираната в Амстердам компания закупи правата върху редица марки дъвки, измежду които са " Трайдънт " (Trident), " Бъблишъс " (Bubblicious), " Дентин " (Dentyne) и " Чиклетс " (Chiclets),

" Монделийз интернешънъл ", чиято централа се намира в Чикаго, разгласи, че е продала бизнеса си с дъвки, с цел да " насочи ресурсите си към артикули, които имат по-голям пазарен капацитет ". Американската компания е производител и на бисквитите " Oreo " ( Oreo) и на шоколадите " Кадбъри " (Cadbury).

Други американски компании за сладкарски произведения понижават производството на дъвките от марки, които не се продават прекомерно сполучливо.

Компанията " Ферера кенди ", която е основана в щата Илинойс, без доста звук спря през 2020 година производството на дъвките " Фрут страйп " (Fruit Stripe) и " Супер бъбъл " (Super Bubble). Тези два марката останаха в историята, откакто бяха на пазара в продължение на над 50 години, показва АП.
" Марс " с визия за пазара на дъвки
Американският производител на захарни произведения " Марс " (Мars) показа през януари тази година нов маркетингов проект за повишение на продажбите на дъвки. Компанията предприе международна рекламна акция, посредством която показва дъвките по-скоро като средство за понижаване на напрежението, а не толкоз за унищожаване на неприятния мирис от устата.

" Марс " показва своите марки дъвки " Ригли " (Wrigley), " Орбит " (Orbit) и " Екстра " (Extra) като опция за потребителите да запазят или да си върнат " душевното си равновесие ".

Идеята на " Марс " да свърже дъвките с физическото и духовното здраве е част от многогодишните старания на компанията, която се стреми до 2030 година още 10 милиона консуматори в Съединени американски щати да стартират да ги употребяват.

В рамките на този проект " Марс " показва на пазара нови артикули, измежду които са и дъвките " Риспон бай 5 " (Respawn by 5). Корпорацията ги популяризира като доста подобаващи за феновете на компютърни игри. Тя показва, че тези дъвки съдържат витамин B, което съгласно " Марс " може да помогне да геймърите да се концентрират по-добре. Един от типовете дъвки " Риспон " даже е със наличие на кофеин.
Защо една бизнес дама избира дъвките?
Меган Швиченбърг от американския град Минеаполис, която е управител в областта на връзките с обществеността, показва, че дъвките й оказват помощ да се успокои, когато е напрегната. Тя споделя, че постоянно дъвче дъвка, когато кара или се сблъсква с напрегнати обстановки в работата си.

" Ако през целия ден се постанова да съм зад бюро и да ръководя екип, не мога да стана и да отида да отида в спортна зала, където да бутам по боксов чувал, с цел да понижа напрежението ", отбелязва Меган и показва, че в сходни обстановки дъвченето на дъвка ѝ оказва помощ да " резервира душевното си равновесие ".

На този декор компанията за пазарни изследвания " Минтел " (Mintel) показва, че от ден на ден хора се пробват да лимитират приема на захар и да се хранят по-здравословно. Заради това част от потребителите заобикалят дъвките, защото даже разновидностите им без захар постоянно съдържат изкуствени подсладители.

Освен това потребителите в Европа, в Съединени американски щати и в Азия евентуално са все по-негативно настроени към замърсяването с дъвки на улиците и на фасадите на постройките в редица градове, отбелязва АП.

Островната азиатска страна Сингапур още през 1992 година не разрешава продажбата, вноса и производството на дъвки. Официалната причина, която е изтъкната за използването на тази последна мярка, е изказванието, че безразборното замърсяване с дъвки на метрото в Сингапур е довело до нарушение на неговата работа.

От своя страна неотдавна английското държавно управление реализира съглашение с производителите на дъвки в страната да заплащат за почистването на улиците в градовете в Обединеното кралство.

Дан Садлър, който управлява отдела за изследване на потребителските настройки на компанията за пазарни изследвания " Съркана ", показва, че потребителите, които спадат към поколението " Екс X " (родените сред 1965 година и 1980 г.) са по-склонни да си купуват дъвки спрямо представителите на други демографски групи.

Представителите на поколението " Уай " (Y), известни още като " Милениали " (родените сред 1981 година и 1996 г.) по-принцип заобикалят използването на дъвки и сладки произведения, отбелязва Садлър.

Потребителите от поколението " Зет " (Z), които са родени сред 1997 година и 2012 година, са привлечени повече от другите нови типове дъвки, да вземем за пример с кисел усет, показва специалистът от " Съркана ".

Според Дан Садлър продажбите на дъвки ще нарастват, само че производителите би трябвало да се приспособяват към изменящите се усети и покупателни настройки на потребителите. Компаниите би трябвало да подчертават върху обстоятелството, че клиентите им са все по-малко склонни на импулсивни покупки и от ден на ден се ориентират към онлайн извършването на покупки, отбелязва Садлър.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР