Пазарът на батерии за електрически автомобили продължава да се ожесточава.

...
Пазарът на батерии за електрически автомобили продължава да се ожесточава.
Коментари Харесай

Байдън заплашва плановете на Европа за производствп на EV батерии

Пазарът на акумулатори за електрически коли продължава да се ожесточава. В момента в Европейски Съюз се съгласуват най-строгите стандарти в света за произвеждане на устойчиви акумулатори, като задачата на диалозите е да се реализира стимулиране на локалното произвеждане. Същевременно като опасност тегнат от горната страна великодушните дотации на Съединени американски щати, които изтеглят вложенията от Стария континент, написа Politico.

Новият Закон за понижаване на инфлацията в Съединени американски щати насочва солидни обществени средства към производителите на акумулатори, които се откриват в Северна Америка. Това неизбежно ще усложни напъните на Европейски Съюз да насърчи производството на акумулатори в Европа --  нещо, което би трябвало да се управлява от Регламента за батериите.

Регламентът за батериите съставлява справочник, който подсигурява, че батериите, пуснати на пазара на Европейски Съюз, са безвредни и устойчиви. Той ще зададе условия, вариращи от това по какъв начин би трябвало да се заявява въглеродният отпечатък на батериите и какъв брой рециклиран материал би трябвало да съдържат, до задачите за събиране на боклуци от акумулатори и разпоредбите за надлежна инспекция.

Регламентът ще се ползва във връзка с локално създадените акумулатори и вносните. Той цели и да поддържа производството в Европа, измействаки зависимостта от Китай, който сега господства международния пазар на литиево-йонни акумулатори.

По-екологичните стандарти на Европейски Съюз са опция, само че и предизвикателство. Те работят в посока резистентност, само че и са свързани с по-високи разноски. Затова промишлеността приканва за увеличение на дотациите от Брюксел.

„ Сега се нуждаем от по-голям морков, с цел да донесем нови вложения във веригата за доставки в Европа вместо в Съединени американски щати или Китай. Едното няма да работи без другото “, споделя Крис Херон, представител на лобистката група Eurometaux.

Европейската стратегия за субсидиране на Battery Alliance на стойност 20 милиарда евро започва през 2017 година и към този момент се виждат някои ранни резултати при производителите на акумулатори, които отварят заводи на континента. Лошата вест е, че Съединени американски щати са заделили 369 милиарда $, които да бъдат предоставени на фирмите по веригата за доставка на акумулатори.

В момента по Закона за понижаване на инфлацията може да се получи данъчен заем от 7500 $ за локално създадени електрически транспортни средства. От идната година държавното управление на Съединени американски щати ще покрие до 45 $ за киловатчас от генерираните разноски на батерия, а също по този начин ще субсидира 10% от цената на частите на батерията и ще предложи сходна поддръжка за първични материали. Тези дотации ще продължат да текат през началото на 2030 година, предлагайки на производителите на акумулатори дълготрайна сигурност. Това ще им помогне да намерят капитал и да понижат разноските си за акумулатори под 100 $ за киловатчас. Според специалисти - това е индикатор, който прави колите на акумулатори ценово конкурентни на тези с мотори с вътрешно горене.

Субсидиите за електрически автомобили в Съединени американски щати привлякоха вниманието на Европа, като висши политици желаеха преосмисляне от Белия дом. По-големият проблем за Стария континент обаче са дотациите за акумулатори.

Politico отбелязва, че Законът за понижаване на инфлацията е ориентиран към увеличение на продажбите на електрически автомобили. Същевременно статистиката сочи, че вносът на коли от Европа за Съединени американски щати е дребен.

Според данни, събрани от консултантската компания IHS Markit, към 54 020 електрическия автомобил са били изпратени на запад през Атлантика през 2021 година Те са напълно дребна част от 2,3 милиона такива транспортни средства, продадени в Европа предходната година.

„ Трябва да се тревожим доста повече за индустриалните заеми, в сравнение с за потребителските заеми “, споделя Уилям Тодс, изпълнителен шеф на зелената неправителствена организация Transport & Environment.

Той предизвестява, че при такова равнище на дотациите и разликите в цените на електрическата енергия съществува действителен риск производството да бъде открито отвън Европа.

Макар Европейски Съюз да се пробва да упражни напън върху Белия дом, тази седмица комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон съобщи пред Politico, че късмет за това няма - „ Каквото е направено, е направено “. Той предлага Европа да обмисли собствен пакет от дотации.

На континента публичната поддръжка идва под формата на еднократни порции обществена държавна помощ, деликатно оценени и утвърдени от надзорните органи на Комисията за конкуренция. Това е много друго от устойчивата индустриална поддръжка, утвърдена в Съединени американски щати.
 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР