Пазарът на акции в Саудитска Арабия бележи солиден подем в

...
Пазарът на акции в Саудитска Арабия бележи солиден подем в
Коментари Харесай

Ръст на борсата в Саудитска Арабия след смяната на наследника на короната

Пазарът на акции в Саудитска Арабия бележи стабилен напредък при започване на днешната търговия, откакто саудитският крал Салман бин Абдел-Азиз ал Сауд смени своя първи правоприемник на трона.

За първи престолонаследник към този момент е избран 31-годишния принц Мохамед бин Салман на мястото на досегашния правоприемник на кралската корона в лицето на Мохамед бин Наиф.

Общият фондов показател на кралството нарастна с над 2% единствено няколко минути след старта на днешната търговия, защото вложителите означават, че точно Мохамед бин Салман се смята като проектант на икономическите промени в Саудитска Арабия. Акциите на най-голямата локална кредитна институция National Commercial Bank пък нарастват с цели 4,8 на 100, съобщи БНР.

Избирането на Мохамед бин Салман за първи правоприемник на короната дава спомагателна убеденост за продължение на основните промени, в това число проектите за продажба на дял от националния петролен колос Saudi Aramco, както и строгите ограничения на икономии, целящи ограничение на големия бюджетен недостиг, който се натрупва вследствие на намаляващите доходи от нефт.

Подкрепа за днешния напредък на фондовия пазар в Кралството оказва и изказването на американската компания MSCI, че тя стартира да обмисля, дали да не му даде статут на разрастващ се пазар, включвайки на по-късен стадий (през втората половина на 2019-а година?) акции на компании от Саудитска Арабия във значимия световен фондов показател за разрастващите се пазари - MSCI Emerging Markets Index.

Останалите фондови пазари в Персийския залив отварят отрицателно, като борсата в Дубай се намалява с 0,6%, а тази в Катар - с 0,8% предвид на продължаващия спад на петролните цени към нови 7-месечни дъна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР