Пазарът е почти чист от опасни надуваеми артикули, заявява в

...
Пазарът е почти чист от опасни надуваеми артикули, заявява в
Коментари Харесай

Почти не се срещат опасни надуваеми артикули на пазара

Пазарът е съвсем чист от рискови надуваеми продукти, декларира в изявление за в. „ Телеграф “ ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов. Това оповестиха от пресцентъра на КЗП.

„ Хващали сме други рискови произведения - детски дрешки, бански костюми с връзки и дребни частици, които елементарно могат да се откъснат. Но с надуваемите тази година досега няма проблем “, добавя той и отбелязва, че добре би било, в случай че въпреки всичко бдителните консуматори виждат някъде да се популяризират сходни артикули, да ни алармират.

По думите на Маргаритов сигналите за рискови артикули в институцията са по-малко. „ Това е нещо, върху което би трябвало да се работи. Когато става дума за деца, най-малкото подозрение би трябвало да бъде знак да не се купува от потребителя “, изяснява той.

Специално за надуваемите предмети като раменки, пояси, дюшеци и други ръководителят на КЗП прецизира, че има одобрени стандарти за сигурност и правила за употреба. „ Важно е от какви материали са създадени, по какъв метод са слепени частите, тъй че да нямат остри ръбове. Как е инсталиран вентилът за вкарване и изпускане на въздуха, с цел да не може да се отваря елементарно “, дава образци той. Маргаритов обръща внимание, че е наложително върху самия продукт с избрана величина на шрифта да има информация за изискванията и метода на прилагане – минимални и оптимални възраст и тегло на потребителя и така нататък „ Артикул, който няма такива предупредителни текстове, се третира като рисков и се изважда от пазара. Същото се прави и в случай че се открие противоречие с всеки различен параметър на стандартите “, безапелационен е ръководителят на КЗП.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР