Пазар на стоки и суровини, подвластен на ограничено предлагане и

...
Пазар на стоки и суровини, подвластен на ограничено предлагане и
Коментари Харесай

Над 500 млн. лв. минали през Софийската Стокова борса през 2021 г.


Пазар на артикули и първични материали, зависим на лимитирано предложение и растящи цени - такава картина рисува изпълнителният шеф и ръководител на Съвета на шефовете на Софийската стокова борса Васил Симов. В изявление за bTV Новините той разяснява процесите от миналата година и даде съответни данни за динамичността при някои от най-важните артикули.

Интервю на Спас Стамболски

- Каква беше 2021 година през погледа на Софийската стокова борса?

В началото на интервала бях изразил мнение, че ще е плаха година поради продължаващата пандемия и идните избори, а то се оказа, че даже гласувахме още няколко пъти. В такива години нормално бизнесът е по-предпазлив и нерешителен. Забелязали сме, че постоянно, когато се гласоподава, има някакъв ступор и по-вяла търговия, само че без избори не може.

Като цяло през 2021 година ние от Софийска стокова борса въпреки всичко отчитаме растеж в изтъргуваните размери по стойност от към 15-20%. Това се дължи главно на интензивността на брокерите, само че също и на покачването на цените на горивата и зърнените култури.

Така общият размер на изтъргуваните артикули при нас за 2021 година е в размер над 500 млн. лева Те са осъществени от участниците на нашите сесии.

По-важното обаче е, че отрицателните резултати от пандемията не престават. Заради заболеваемостта се лимитира производството и на пазара има липса на съответните първични материали и артикули и това кара цените им да се усилват.

- Каква динамичност на цените на съществени артикули наблюдавахте през 2021 година?
  • Захар
    Цените на захарта да вземем за пример за предходната година са нарастнали с към 20-25% на международните пазари, една от аргументите за това е, че от ден на ден тази суровина се употребява за производството на горива. Тя към този момент не се преглежда единствено като стока за консумация. В България за 2021 година захарта се усили с 28%.
  • Олио, слънчоглед и маслодайни култури
    На борсата в Ротердам цената на олиото за година се е повишила с 13%, само че в графиката се виждат внезапни съмнения през първата половина на годината. Това се случваше преди да излязат прогнозите за новата годишна продукция, когато имаше спекулативни упования.



Относно суровината – слънчогледово семе се следи по-умерен растеж, като на тържищата в Украйна, която е най-големия производител на слънчоглед в света покачването е едвам 2%. Причината за това е, че в Украйна и Русия има експортни такси за разлика от другите страни в света и Европейски Съюз.

В България цената на суровината е нагоре с 33% за година, като това може да се изясни с проблемите с реколтата в някои райони. Освен това у нас добиването на слънчоглед не е рентабилно заради софтуерно закъснение на земеделските стопани, както и в преработващата индустрия.

Рекордьор по повишаване измежду питателните артикули в международен мащаб е рапицата с растеж от над 80% в границите на година. Нейната цена доближи 778,50 $ на звук, като причина за това е лимитираното предложение и засиленото и търсене за произвеждане на биогорива.


  • Петрол
    Суровият нефт също е измежду рекордьорите по нарастване на котировките за 2021 година с със скок от над 55%.


  • Зърнени култури
    Хлебната пшеница на пазарите във Съединени американски щати, Франция и Германия, които ние дефинираме като региона „ Атлантическото крайбрежие “ е поскъпнала с 23 до 27% на годишна база. През лятото на предходната година заради голямото търсене цената се увеличи, като този растеж продължи до ноември и оттогава цените още веднъж започнаха да спадат, само че не дотолкоз, че да компенсират цялото повишаване.



В черноморския район, където сме дружно с Украйна и Русия се следят сходни трендове. Нашата продукция е към 7 млн. тона, като най-малко половината от тях се изнасят.



Царевицата, от която се създават фуражи и от там тя въздейства на цената на млякото и месото, нарастна на пазара в Съединени американски щати с 29%. В Европа на пазарите на Франция и Украйна нарастването на цените е по-малко, само че в края на 2021 година се откри една сходна за трите пазара цена от 280 $ на звук.



В България повишаването на царевицата е от към 40%, като 2021 приключихме с цена от 480 лв. на звук.

- Кои са стоките, които се търгуват най-вече на ССБ?

Това са горивата, които съставляват над 70% от цялата търговия – бензин, дизел. На второ място по размер са зърнените култури – пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед с към 15% дял, а на трето са черните метали.

За нас обаче не е от толкоз огромно значение размерът и типа на стоката, която се търгува. По-важното за нас като борса е да знаем, че по време на сесиите ние сме намерили същинската, пазарна цена на дадена стока.

През борсата минава сред 2 и 5% от размера на дадена стока, само че цената, която се образува тук служи за насочна точка на останалите над 90-95% от размерите, които се търгуват в страната. Ние това и следим, когато се търгува примерно със зърно. Тогава огромните компании отиват непосредствено в дадения аграрни район и там се договарят непосредствено с производители и медиатори, само че се водят от нашите котировки.

- Как таксувате клиентите и медиаторите, които търгуват през вашата платформа и по какъв начин се устоя борсата?

С повишаването на размерите и известността на нашата ССБ през годините ние последователно намалихме таксите на нашите 60 члена, които получаваме за подписване на договорка. Тук е мястото да уточним, че въпреки броят на нашите членове да е няколко десетки посредством тях стоките стигат до хиляди клиенти.

Ако преди години таксите бяха към 0,5% от изтъргувания размер то към този момент може да се видят и такива в размер на 0,1 – 0,05%. Така ние привличаме и повече участници на пазара и по този метод не тежим на договорката.

Борсата не формираме облага и не разпределя дивиденти. Разчитаме напълно на нашите компании членки и техните борсови медиатори, които обезпечават издръжката на борсата.

- Каква е прогнозата Ви за 2022 година?

Винаги съм се въздържал да върша прогнози. Работата на борсата е да даде платформа за търгуване и да обезпечи бистрота и равнопоставеност за участниците в търговията. Основната цел на борсата е откриването на равновесната пазарна цена
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР