Пазачът на най-стария черноморски фар у нас навърши 100 години.

...
Пазачът на най-стария черноморски фар у нас навърши 100 години.
Коментари Харесай

Юбиляр на брега: Пазачът на фара на Шабла навърши 100 години

Пазачът на най-стария черноморски фар у нас навърши 100 години. Над 40 от тях е на вярна работа на оборудването на брега на Шабла и на хилядите моряци, на които дава светлината.

Снимка: bTV

За генерации шабленци Иван Хаджииванов остава най-дългогодишният надзирател на фара. А поради епидемията означи юбилея единствено с най-близките.

" За страдание, 100 години не може всеки. Тъкмо като остарее, да се освободи от всичко и да поживее “, споделя Иван Хаджииванов - надзирател на фара.

През далечната 1949 година дружно със брачната половинка си са назначени за пазачи на фара и той става техен дом.

" Бяхме сами и едни риболовци. Никакви други хора “, спомня си Иван.

Снимка: bTV

Битовите условия били тежки, работата също, споделя столетникът. За да свети лампата на фара, всеки ден най-малко по два пъти е изкачвал 132-те стъпала до върха му.

" По закон би трябвало заран да го изгасям, да се качвам, да разчиствам и по този начин. Вечерта би трябвало да подвигна пердето, да го включа и да оповестявам: " Фарът свети ", изяснява пазачът.

Снимка: bTV

" Разваля се фара просто, той се обажда и му споделят по телефона: Слагаш един фенер във фара и го въртиш цяла нощ. И дядо Иван върти цяла нощ фенера “, изясни Наньо Нанев - надзирател на фара.

Моряшка признателност към столетника засвидетелстваха от командването на Военноморските сили и хидрографската работа.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР